5 tipov, ako predísť zraneniam pri práci v kuchyni

5 tipov, ako predísť zraneniam pri práci v kuchyni

Stačí sekunda nepozornosti a pečenie sa zmení na katastrofu. Viete správne ošetriť tri najčastejšie poranenia?

VIDEO: Šikovné vychytávky, ktoré vaša kuchyňa jednoducho musí mať



Rozpálená rúra, hrniec s vriacou vodou, nože ako britva... Kuchyňa je rizikové miesto, kde sa stáva najviac úrazov v domácnosti. Aj malá rezná ranka či pľuzgier však dokážu skomplikovať ďalšie varenie či pečenie.

Opatrnosť zvýšte hlavne večer, keď prídete unavená z práce a naháňate čas. Ak sa vám aj tak prihodí drobná nehoda, ranu správne ošetrite, aby sa rýchlo zahojila.

Tipy ako predísť zraneniam
1. Pri práci v kuchyni majte poruke kvalitné chňapky, ktorými vydržia vysokú teplotu a horúce nádoby nimi pevne uchopíte.
2. Pri otváraní rúry sa vždy postavte bokom, aby vás neobaril horúci vzduch. Najväčšie riziko hrozí pri teplovzdušnej rúre so zapnutým ventilátorom.
3. Pokrievky pri varení či dusení dvíhajte smerom od seba a nenakláňajte sa nad hrnce.
4. Nádoby s horúcim obsahom nenechávajte na okraji linky, kde sa môžu ľahko prevrhnúť. Ak má nádoba dlhú rúčku, napríklad panvica, otočte ju nabok.
5. Ak máte malé deti, nenechávajte ich samy v kuchyni. Najlepšie je chrániť sporák ohrádkou, aby k nemu nemali prístup.

Autor: jb
Foto: Shutterstock.sk

Focus Media

Video

Diskusia

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

"Najnovšie z Domáce práce"

Poradňa