Ako správne variť a jesť vajíčka natvrdo?

Ako správne variť a jesť vajíčka natvrdo?

Či už jete vajíčka ako súčasť šalátu alebo sendviča, vajcia natvrdo poskytujú dostatok výživy z tak malého balíčka bielkovín.

Sú tiež zdanlivo náročné na uvarenie, niekoľko prehmatov a môžete mať namiesto vajíčka na tvrdo vaječnú polievku. Studená voda spôsobuje, že sa varené vajcia uvaria natvrdo bez poškodenia.

Výživa

Celé vajíčko nám poskytuje asi 70 kalórií, 6 g bielkovín a 5 g tuku. To je asi 10 percent z priemerného príjmu bielkovín, ktoré človek potrebuje denne. Odstránením žĺtka je to polovičná kalorická hodnota a odpočítajte si všetok tuk, ale tiež tým stratíte 2 g bielkovín. Na rozdiel od smaženia, varené vajce natvrdo si zachováva všetky živiny bez prispenia akýchkoľvek ďalších kalórií alebo tuku počas varenia.

Varenie
Metóda studenej vody je dôležitá, pokiaľ nechcete, aby vám vajce prasklo z tepelného šoku. Vajcia potrebujú priestor na pohyb v hrnci bez nárazu proti sebe alebo po stranách. Naplňte hrniec dostatočne studenou vodou, vložte vajíčka. Priveďte vodu rýchlo do varu. Akonáhle sa voda varí, odstráňte hrniec z plameňa a umiestnite veko nad ním tak, aby sa vajcia aj naďalej varili. Vajcia by mali odpočívať v horúcej vode po dobu 12 až 15 minút, v závislosti na veľkosti vajec.

Načasovanie
Vajcia natvrdo musíte potom rýchlo schladiť. Vajcia z horúceho kúpeľa ponorte do studenej vody. Môžete tiež nastaviť horúce vajcia pod studenú tečúcu vodu, aby ste ich schladili, ale nie je to ekonomické. Aj keď sú vajcia chladné na dotyk, ich vnútro je ešte dostatočne horúce, aby sa aj naďalej varili.

Rovnako ako väčšina potravín, vajcia sú náchylné na ukrývanie baktérií, ak sa varia alebo skladujú pri nevhodných teplotách. Akonáhle vajcia natvrdo ochladíte, zjedzte ich okamžite. Počkajte, až tesne pred tým s lúpaním škrupiny, než ich skonzumujete.

Autor: maj
Foto: Shutterstock

Focus Media

Video

Diskusia

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa