1. Ovocie a zeleninu z vlastnej záhrady aj produkty od spoľahlivého farmára zavárajte len čerstvé, v ideálnom prípade 6 až 12 hodín po zbere.
  2. Na zaváranie si pripravte vhodne poháre, viečka a tesnenia. Pred použitím ich sterilizujte 10 minút. Je to naozaj dôležité – len tak vaše dobroty vydržia 12 mesiacov a dlhšie.
  3. Zavárajte iba zrelú a zdravú úrodu. Pomliaždené, nezrelé či inak poškodené plody do pohárov nepatria. Nikdy!
  4. Ovocie varte v hrnci s cukrom a potom naplňte do pohárov. Cukor ho nielen dosladí, ale aj zakonzervuje.
  5. Zaváraninám pridáte kyslú chuť citrónovou šťavou, kyselinou citrónovou alebo kvasným octom.
  6. Na solenie používajte vždy kuchynskú soľ, nie morskú. Tá môže po sterilizácii chutiť horkasto.
  7. Uzavreté poháre hneď sterilizujte, potom schlaďte. Podtlak pritlačí viečko k poháru a zaváranina sa dokonale uzavrie.
  8. Ak sa napriek všetkým opatreniam stane, že zaváraninu napadne pleseň, nezachráni ju už ani odstránenie pokazenej vrstvy. Pleseň je všade. Pohár bez ľútosti vyhoďte!