Mak odjakživa v našich končinách považovali za magickú surovinu. Staré mamy ho často rozsýpali do kútov izieb, aby ochránil rodinu pred bosorkami či upírmi, a keď ich v dome ešte o niečo viac „mátali“ nezbedné deti, jednoducho im navarili odvar z makovíc.

Mak pre zdravie a krásu
Zdroj: Shutterstock
Mak pre zdravie a krásu

Dnes vieme, že mak podporuje trávenie a krvotvorbu, zlepšuje kvalitu pleti, vlasov, zubov i nechtov, odháňa migrénu aj otravný kašeľ. Maková vláknina, ktorú semená obsahujú, je užitočná pri trávení aj prevencii zápchy. Kuchynské odrody však majú už oveľa menej alkaloidov (morfínu alebo kodeínu) a sú prísne kontrolované, aby neboli zneužité na výrobu drog. A tak si môžete stále pochutnávať na makových dobrotách, len to s nimi nepreháňajte a naraz nezjedzte plný plech buchiet. Odporúčaná dávka sú 2 porcie za týždeň.

100 g makových semien obsahuje:
100 g makových semien obsahuje: 525 kalórií, 42 g tukov, 28 g sacharidov (z toho 3 g cukru) 20 g vlákniny a 21 g bielkovín. Z vitamínov – B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9 – kyselinu listovú, C a E. Z minerálnych látok vápnik, fosfor, mangán, horčík, zinok, železo, draslík, sodík, meď, selén, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.