BABIČKINA LEGENDA: Starí Gréci a Rimania zdokumentovali používanie maku už pred 3 000 rokmi. Ako zdroj sily a vitality ho jedli antickí atléti, ako sedatívum ho využívali v starovekom Egypte.

Vytláča ho aj repa

Na území Československa sa mak ako olejnina začal vo veľkom pestovať začiatkom 19. storočia po katastrofálnych škodách na olivových plantážach v južnom Francúzsku. V roku 1896 už kvitli obrovské polia – najväčšie v okolí Prahy, Tábora a Čáslavi. Ďalšie plochy sa vysadili po II. svetovej vojne, v rokoch 1994 a 2004. Potom mak sčasti nahradili plodiny regulované Európskou úniou, ako je cukrová repa.

Vytláča ho aj repa
Zdroj: shutterstock
Vytláča ho aj repa

Makoví giganti

V uplynulých desaťročiach sa svetovo najviac maku vypestovalo v Česku, Turecku či vo Francúzsku, dnes je to aj (často nelegálne) Afganistan, Mjanmarsko či Mexiko. Česko ťažilo na potravinárske účely aj zo slovenských odrôd, turecký a francúzsky mak sa používal najmä v prísne kontrolovanom farmaceutickom priemysle. Na Slovensku pestovanie maku brzdí aj zákon o omamných a psychotropných látkach z roku 1998, v roku 2009 mu však pomohla jeho novela.

Makoví gigant
Zdroj: shutterstock
Makoví gigant