Mnohí kuchári robia tú chybu, že otáčajú s teplotou sporáka bezhlavo. Nechajte teplo vždy na nízkej úrovni a nikdy nenechávajte potraviny na sporáku bez dozoru.

Olej
Jedna z najlepších záruk proti spáleným potravinám je pridanie vody alebo oleja. Rozohrejte olej, kým nie je horúci, dovtedy nepridávajte prísady na varenie do hrnca ani panvice. Na maslo nemusíte čakať, kým sa roztopí, pretože horí rýchlo. Pridajte trochu kuracieho vývaru, keď varíte kura, aby nevyschlo, alebo sa nespálilo.

Teplota
Ak varíte mäso, zvyknite si na mierny oheň a len zriedka spálite potraviny. Vajíčka vedia byť rýchlo tvrdé pri varení na vysokej teplote, ale zostávajú zamatovo hebké, napríklad praženica pri smažení pri nižšej teplote. Varte potraviny v teflónovej panvici vždy na strednom ohni, aby ste nepoškodili jej povlak. Nikdy ju z ohńa nedávajte pod studenú vody, napríklad pri jej oplachovaní.