TIP!
Po naplnení pohára okraj hneď dôkladne očistite kuchynskou papierovou utierkou. Pohár uzavrite viečkom a otočte hore dnom. Presne po 5 minútach pohár otočte naspäť, prikryte dekou a nechajte vychladnúť.

Domáci jahodový džem
Zdroj: Archív
Domáci jahodový džem

13 krokov k úspechu:

  1. Na výrobu džemov môžete použiť aj menej zrelé ovocie, do ktorého zamiešate trocha prezretých plodov. Džemu dodajú krajšiu farbu, plnšiu chuť aj vôňu.
  2. Ak nemôžete naraz spracovať veľké množstvo ovocia, rozdeľte ho do vrecúšok po 1 kg a zmrazte bez pridania cukru. Čerstvý džem môžete pripraviť inokedy a kombinovať rôzne druhy ovocia.
  3. Presný čas varenia závisí od množstva pektínu v ovocí a od stupňa jeho zrelosti. Akékoľvek ovocie treba variť aspoň 5 minút, ale pozor! Prírodný pektín po 10 minútach varenia stráca účinok. Keď je džem hotový, odstavte ho zo sporáka, lebo ďalším varením by začal rednúť.
  4. Pri varení džemu sa na povrchu zvyčajne tvorí pena. Ak sa vám ju nechce zberať, skúste chvíľu povariť iba ovocie, až potom prisypte cukor.
  5. Džem bude tuhší, keď ovocie pokrájate na menšie kúsky lebo rozmixujete. Čím sú kúsky menšie, tým kratší je čas varenia a ovocie si zachová viac vitamínov.
  6. Ak je ovocie suchšie a lepí sa na dno hrnca, podlejte ho trochou vody.
  7. Skúška hustoty: Odoberte 2 lyžičky horúceho džemu, nalejte na studený tanierik, ktorý ste predtým na chvíľu vložili do chladničky. Ak hmota stuhne, môžete ju nalievať do pohárov.
  8. Keď je džem málo tuhý, pridajte lyžičku kyseliny citrónovej a znova ho priveďte do varu.
  9. Na želírovanie prezretého ovocia použite väčšie množstvo želírovacieho prípravku a pridajte trocha kyseliny citrónovej.
  10. Džem bude lepšie rôsolovatieť, keď ho budete variť po menších dávkach a v hrnci so širokým dnom. Nespracujte viac ako 1,5 kg ovocia naraz, pretože uvarený džem rýchlo tuhne.
  11. Džem plňte do pohárov hneď po uvarení a okamžite ich dobre uzavrite. Otočte ich na 5 minút hore dnom, aby sa pod viečkom netvorila pleseň.
  12. Poháre pri plnení neprasknú, keď ich pred plnením vložíte na chvíľu do mierne vyhriatej rúry alebo postavíte na vlhkú utierku.
  13. Hotový džem skladujte v tmavej miestnosti, pretože v miestnosti s prirodzeným svetlom postupne stratí pôvodnú farbu. Ideálna teplota skladovania je od 4 do 12 °Celzia.