Šťavnaté kúsky ovocia v sladkom rôsole milujú deti aj dospelí. Keď použijete zrelé ovocie a nebudete ho dlho variť či sterilizovať, džemy si zachovajú chuť čerstvých plodov aj hromadu vitamínov. Navyše, džemy budú rýchlo hotové a bez sterilizovania.

Ide o každú minútu
Najlepšie želírovacie vlastnosti má ovocie s vysokým obsahom pektínov. Čím viac pektínov, tým ľahšie sa džem pripravuje. Na pektíny sú bohaté citrusové plody, jablká a egreš, najmenej pektínu majú jahody, čerešne a višne, preto sa na krátke varenie džemu odporúča použiť želírovacie prípravky alebo špeciálny cukor obohatený o prírodné pektíny. Keď chcete uvariť viac džemu, želírovací cukor by vás vyšiel drahšie, preto je výhodnejšie kúpiť obyčajný cukor a želírovací prípravok.

13 krokov k úspechu
Zdroj: shutterstock
13 krokov k úspechu

Menej cukru = viac ovocia
Existujú 3 typy želírovacích prípravkov. Označenie 1 : 1 znamená, že na 1 kg ovocia potrebujete až 1 kg cukru. Uvaríte 2 kg džemu s 50-percentným podielom ovocia. Typ 2 : 1 vyžaduje na 1 kg ovocia 500 g cukru. Uvaríte 1,5 kg džemu, v ktorom je 66 percent ovocia. Najprírodnejší a najmenej sladký džem dosiahnete s prípravkom 3 : 1 – na 1 kg ovocia pridáte 350 g cukru. Pripravíte síce len 1,35 kg džemu, ale ovocie v ňom tvorí až 75 percent obsahu.