Koláč Calta
Na západe Slovenska si počas Veľkej noci radi doprajú caltu.
Potrebujete: 500 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 20 g droždia, 5 lyžíc oleja, 5 lyžíc cukru, 1 vanilkový cukor, 1 žĺtok, 1 bielok, 1 lyžičku škorice, štipku soli
Postup: Spravte kvások z droždia, lyžice cukru, lyžice múky a trošky mlieka. Do misy dajte múku, soľ, žĺtok, olej, zvyšok cukru, škoricu a vanilkový cukor. Prilejte kvások a zvyšok vlažného mlieka. Vymieste cesto a nechajte ho vykysnúť. Vytvorte bochník, potrite ho bielkom a vložte do vyhriatej rúry na 230 stupňov. Po 10 minútach znížte teplotu na 170 stupňov a pečte pol hodiny. Potom znížte teplotu na 140 stupňov a pečte 20 minút.