Čím je syr belší, tým má menej tuku?

Čím je syr belší, tým má menej tuku?

Máte chuť na syr, ale hneď vás prejde, keď si uvedomíte, koľko je v ňom tuku? Naše staré mamy si nad tým nelámali hlavu, pretože na všetko používali tvaroh.

VIDEOTIP: Takto sa vyrába parmezán



Vyšľahali z neho nátierky, posypali ním varené zemiaky, vymiešali plnku do zákuska alebo ním naplnili buchty či palacinky. Odborníci im dávajú za pravdu – čerstvé syry, ako je tvaroh, patria do zdravého a diétneho jedálneho lístka.

Prvý na svete
Čerstvý syr bol prvý, ktorý ľudia vyrobili. Mlieko sa zohrievaním zrazí a hrudky syra sa oddelia od srvátky. Potom sa syr dôkladne scedí a sformuje, napríklad do bochníčka. Potom je už len na vás, ako ho použijete.

Boduje trikrát
Všetky čerstvé syry sú skvelý zdroj troch dôležitých živín – bielkovín, vápnika a mliečneho tuku, ktoré sa v nich nachádzajú v koncentrovanej forme. Na rozdiel od tvrdých a zrejúcich syrov je v nich málo sodíka, čo je ďalšie plus.  

Tuky na uzde
Väčšinou platí, že čím je syr belší, tým má menej tuku. Veľa čerstvých syrov má nízky obsah tuku – od 1 do 5 percent, zdravá výživa však toleruje obsah celkového tuku až do 10 g v 100 g syra. Pre istotu si však vždy pozrite tabuľku nutričných hodnôt, pretože nie každý čerstvý syr sa zmestí do tohto tukového limitu.

1. Tvaroh je najstarší čerstvý prírodný syr a v kuchyni má najširšie využitie. Na výber je hrudkový alebo krémový, obsah tuku sa pohybuje od 0,1 do 3,5 percenta.

2. Syr cottage sa vyrába z tvarohu a z odstredeného mlieka. Je ľahko stráviteľný, plný kvalitných bielkovín a s nízkym obsahom tuku. Mäkké biele hrudky majú príjemnú kyslastú chuť. Hodí sa na priame jedenie, do šalátov aj na tvarohové torty. V ponuke nájdete biely aj ochutený.

3. Termizované syry, napríklad lučina a žervé, sa vyrábajú z tvarohu a zo smotany. Sú jemné a krémové, ideálne pre studenú kuchyňu. Výborne sa roztierajú a dajú sa z nich vyrobiť ľahučké peny. Pri šľahaní sa nezrazia, keď k nim prilejete tekutú smotanu v pomere 1 : 1 a štipku soli. V ponuke sú bez príchute, s bylinkami alebo so zeleninou.

4. Mozzarella má jemne smotanovú chuť a nedá sa bez nej pripraviť pravá talianska pizza. Ak často pripravujete šaláty a zapekané pokrmy, mali by ste ju mať stále poruke. Výborne chutí s plátkami rajčín a s čerstvou bazalkou.

5. Ricotta sa vyrába zo srvátky, ktorá ostane pri výrobe iných syrov, napríklad mozzarelly. Je sladšia a jemnejšia ako syr cottage a má vyšší obsah vápnika. Používa sa naslano i nasladko ako základ náplní, napríklad do buchiet, palaciniek či na cestoviny a slané koláče. Výborne chutí aj s čerstvým ovocím.

Pozor, tuková bomba!
Najtučnejší čerstvý syr je mascarpone, z ktorého sa vyrába obľúbené tiramisu. Obsahuje až 45 percent tuku a 1 890 kJ/100 g, preto sa mu radšej vyhnite. Ak sa z neho predsa len rozhodnete pripraviť krém, môžete ho odľahčiť, napríklad nízkotučným jogurtom. Mascarpone nešľahajte v mixéri, pretože práve pre vysoký obsah tuku sa zvyčajne zrazí. Radšej použite metličku na šľahanie.

Autor: jb
Foto: profimedia

Focus Media

Video

Diskusia

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Podobné články

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa