Dokonalé koláče: V akom plechu a pri akej teplote ich treba piecť? Poradíme vám

Dokonalé koláče: V akom plechu a pri akej teplote ich treba piecť? Poradíme vám

Forma či plech na pečenie môže zásadne ovplyvniť výsledný efekt. Dnes je ponuka skutočne široká – plechy už nie sú iba kovové, ale aj silikónové, emailové, hlinené alebo zo skla. Ktorá je však tá správna voľba do vašej rúry?

* Hliníkové formy dobre rozvádzajú teplo, preto sú vhodné do všetkých typov rúr.
* Čierne lakované plechy dobre prijímajú teplo, ale ho hneď vydávajú von. Využívajte ich teda najmä v elektrických a teplovzdušných rúrach, menej v plynových.
* Teflónové formy používajte, ak potrebujete koláč ľahko vybrať z formy a nechcete, aby kúsky stratili svoj tvar.
* Keramika je ako kachle, čo oceníte najmä pri zapekaní napríklad nákypov. Na dôvažok môžete jedlá v keramickej nádobe ihneď servírovať.
* Sklené misy pomaly prepúšťajú teplo, hodia sa teda najmä na koláče, ktoré treba dobre prepiecť aj zvnútra.
* Silikónové formy a plechy sú ľahké aj ľahko skladovateľné. Koláče sa v nich nepripaľujú a vďaka veľkému výberu formičiek im môžete dať rôznorodé tvary. Pred prvým použitím ich nezabudnite vytrieť olejom.  

Príprava formy
Tvarované formy na koláče, napríklad bábovku, starostlivo vymažte tukom (maslom, masťou, olejom) a vysypte strúhankou, hrubou múkou alebo strúhanými orechmi či kokosom. Silikónové formy stačí vymazať olejom, rovnako ako teflónové. Všade, kde sa to dá pri hladkých a rovných plechoch, používajte papier na pečenie. Ušetrí vám to prácu pri čistení. A máte istotu, že papier vždy pôjde stiahnuť. Ak by to náhodou išlo ťažšie, stačí ho navlhčiť.

Čistenie plechov
Forma i plech na pečenie sa často pripekajú. Zvádza to k drhnutiu, ale to je najistejší spôsob, ako ich zničiť. Plech alebo formu po použití čím skôr opláchnite teplou vodou a čistiacim prostriedkom. Pri zapečených zvyškoch ju môžete nechať namočenú. Potom čo najšetrnejšie zvyšky odstráňte a dočistite čistiacim prostriedkom. Nikdy dno neškriabte ostrými nástrojmi, ani kovovou drôtenkou! Z toho dôvodu nekrájajte koláče a nákypy nožom – pre istotu ani vo formách, v ktorých sa to vraj môže.

Báječné Tipy!
1. Ak chcete na väčšom plechu upiecť menší koláč z polovičnej dávky, použite rámček na pečenie. Skladá sa väčšinou z viacerých dielov a máva rôzne tvary.
2. Rámy sú skvelé aj na prípravu poschodovej torty – naraz upečiete dva až tri korpusy.
3. Spravidla každému koláču prospeje, ak ho necháte chvíľu postáť vo forme, než ho vyklopíte. Tak by si mal udržať tvar.  

Návod na pečenie v rúre
Nikdy neviete, ako dlho sa ten-ktorý koláč musí piecť? S našou prehľadnou tabuľkou to už nebude problém.  

Druh koláča / čas pečenia / teplota v °C: elektrická – teplovzdušná – plynová / umiestnenie mriežky

  • penové cukrovinky / 8 hodín / 100 – 80 – stupeň 1 / v strede    
  • makrónky / 15-25 minút / 100 – 80 – stupeň 1 / v strede    
  • keksíky / 8-10 minút / 180 - 165 - stupeň 2 / hore    
  • trené koláče / 60 – 120 minút    / 180 – 165 – stupeň 2 / dole    
  • koláč na plechu / 20 – 40 minút / 180 – 165 – stupeň 2-3 / v strede    
  • bábovka / 40 – 90 minút    / 200 – 180 – stupeň 2-3 / dole    
  • kysnutá vianočka / 30-40 minút / 200 – 180 – stupeň 3 / v strede    
  • piškótové cesto / 10 – 30 minút / 200 – 180 – stupeň 3 / v strede    
  • štrúdľa / 20 – 40 minút / 220 – 200 – stupeň 3-5 / v strede    
  • odpaľované cesto / 25-35 minút / 220 – 200 – stupeň 5 / v strede    
  • pizza / 10-15 minút / 250 – 220 – stupeň 5 / dole   
Autor: zp
Foto: Shutterstock.com
Focus Media

Video

Diskusia

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa