Domáca zmrzlina: Presne viete, čo v nej je

Domáca zmrzlina: Presne viete, čo v nej je

A môžete si ju urobiť v strojčeku, ale aj bez neho...

Pravé GELATO

SUROVINY

  • 2 poháre mlieka
  • 1 pohár šľahačovej smotany
  • 4 žĺtky, pol pohára cukru
  • 1 vanilkový struk

1. V stredne veľkej, vyššej panvici rozmiešajte mlieko so smotanou. Pridajte rozkrojený vanilkový struk a zohrievajte, kým sa na okraji neurobí pena. Potom ihneď odstavte zo sporáka.

2. Vo veľkej mise vymiešajte žĺtky s cukrom a za stáleho miešania prilievajte mliečnu zmes. Prelejte do panvice a dajte späť na sporák. Varte na strednej teplote a miešajte drevenou vareškou, kým zmes nedostane gélovú konzistenciu a nezačne sa oddeľovať od varešky. Ak sa objavia drobné vajíčkové hrudky, okamžite odstavte zo sporáka.

3. Uvarenú zmes prelejte cez gázu alebo veľmi jemné sito do misy, zakryte a dajte cez noc odstáť do chladničky.

4. Ráno zmes preložte do stroja na zmrzlinu a postupujte podľa návodu na prístroji.

5. Hotovú zmrzlinu dajte do vhodnej nádoby a uskladnite v mrazničke.

Pred podávaním nechajte zmrzlinu chvíľu postáť v chladničke, aby dostala správnu krémovú konzistenciu.

Tvarohová

SUROVINY

  • 1 vajce
  • 150 ml sladeného kondenzovaného mlieka
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 40 g bielej čokolády
  • 2 lyžice pomletých mandlí
  • 70 g jemného krupicového cukru
  • 250 g jemného tvarohu

Vajce vyšľahajte s krupicovým cukrom. Tvaroh vymiešajte s kondenzovaným mliekom, pridajte pomleté mandle, rozpustenú bielu čokoládu a po častiach vmiešajte šľahačku vyšľahanú dotuha. Vložte do mrazničky na pár hodín zmraziť.

Báječné RADY
* Tortovú oblátku položte na dno formy. Rozotrite plnku a prikryte druhou tortovou oblátkou. Po zamrznutí pokrájajte.       
* Do zmrzliny môžete vmiešať ovocné pyré alebo krátko podusené kúsky ovocia.
* Zmrzlina sa dá dochutiť nasekanou čokoládou, mandľovými plátkami – vmiešajte do zmrzlinovej zmesi pred zmrazením.

Čokoládová
Rozlámte 80 g tmavej horkej čokolády na malé kúsky a rozpustite v 50 ml mlieka v hrnci nad teplou vodou. Vyšľahajte 1 vajce so 150 g práškového cukru. Pridajte 150 ml mlieka, 200 ml smotany na varenie, vychladnutú rozpustenú čokoládu a premiešajte. Nalejte do zmrzlinovača alebo do vhodnej nádoby a vložte do mrazničky. Počas tuhnutia niekoľkokrát prešľahajte.

Ovocná
Jedno vajce rozšľahajte so 150 g cukru, pridajte 200 g pretlaku (čučoriedkový, jahodový, malinový a podobne), 150 g plnotučného mlieka a 100 g smotany na šľahanie. Dobre premiešajte, zmes nalejte do strojčeka na zmrzlinu a postupujte podľa návodu. Dajte zmraziť.

Báječný tip!
Ak nemáte zmrzlinovač, namiesto mlieka pridajte tvaroh, ktorý najprv zmiešajte s ovocným pretlakom, potom s vajíčkom, ktoré ste vyšľahali s cukrom. Nakoniec vmiešajte vyšľahanú šľahačku. Hmotu dajte stuhnúť do mrazničky a na začiatku tuhnutia ju niekoľkokrát premiešajte vidličkou.

Zdravá a expresná verzia
Na 2 porcie vám postačí 300 g mrazených jahôd alebo ľubovoľného lesného ovocia. Vložte ho do mixéra, pridajte 70 gramov sójového nápoja s vanilínovou príchuťou (alebo akékoľvek iné rastlinné mlieko podľa chuti) a 40 ml medu. Rozmixujte a ihneď podávajte. Môžete ozdobiť ovocím, sekanými pistáciami či plátkami mandlí.

Autor: Zuzana Petrovičová
Foto: Shutterstock.com

Focus Media

Video

Diskusia

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa