Reklama
  • jedlo - fašírka - fašírky s dipom
  • babatko
  • zeleninovy kolac
  • Zeleninový kiš je veľmi efektný slaný koláč.
  • recepty, Zeleninový špeciál, zelenina, Fazuľové struky
foto : Peter Záhradník
uverejnené Báječná Žena 30/2007
pôvodný súbor:zavarane fazulove lusky.eps
  • zeleninovy kolac
  • zeleninovy kolac
  • jedlo, strava, recepty, zeleninová polievka so sladkými zemiakmi, postup, príprava, varenie, pridať zeleninový vývar
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 04/2010
pôvodný súbor:zeleninova polievka so sladkymi zemiakmi spostup 3.eps
  • recepty, pečené kaleráby so zeleninovou plnkou
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Šarm 41/2010
pôvodný súbor:pecene kaleraby so zeleninovou plnkou.eps
  • „Nejete mäso? Náš šéfkuchár
Zdenko si do cibuľačky pre
vegetariánov vždy ušetrí domáci
zeleninový vývar. Varí ho pol
hodiny zo šupiek z mrkvy,
petržlenu, zo zeleru spolu so
šupami z cibule a cesnaku. Nič
z kuchyne tak nevyjde nazmar,“
inšpiruje Peter.
  • jedlo, recepty, mäsovo-zeleninový hrniec, eintopf, bravčové mäso, kaleráb, miešaná zelenina, huby, cestoviny, pretlak, zemiaky
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Šarm 09/2010
pôvodný súbor:masovo-zeleninovy hrniec.eps
  • Šťavnaté kuracie mäso so zeleninovou omáčkou, jedlo. diéta, hydina 
foto: Peter Záhradníík
uverejnené: Šarm 10/2005
pôvodný súbor:Kuraciemasosozeleninovou.eps
  • zeleninovy kolac
  • recepty, plnený baklažán, zelenina, syr
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Šarm 44/2010

pôvodný súbor:baklazan so zemiakovo-zeleninovou plnkou.eps
  • Zeleninový koláč
  • Zeleninový šalát
foto : Peter Záhradník
uverejnené Šarm 33/2006
pôvodný súbor:zelen.salat s klickami.eps
  • recepty, Zeleninový špeciál, zelenina, Slané paradajky
foto : Peter Záhradník
uverejnené Báječná Žena 30/2007
pôvodný súbor:zavarane slane paradajky.eps
  • recepty, Zeleninový špeciál, zelenina, Zeleninová šťava
foto : Peter Záhradník
uverejnené Báječná Žena 30/2007
pôvodný súbor:zeleninova stava.eps
  • Zeleninové rizoto, recept, ryža, paprika, mrkva, zeleninový vývar
Foto: Peter Záhradník
Uverejnené: Báječná Žena č. 46/08
pôvodný súbor:zeleninove rizoto.eps
  • Zeleninový tanier s bryndzovým dipom, recept, mrkva, uhorka, paradajka
Foto: Peter Záhradník
Uverejnené: Báječná Žena č. 25/09
pôvodný súbor:zeleninovy salat s bryndzovym dipom 2.eps
  • Zeleninový závin s ryžou
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena č. 23/08
pôvodný súbor:zeleninovy zavin s ryzou.eps
  • Medzi najznámejšie bylinky používané v talianskej kuchyni a čoraz viac obľúbené už aj u nás patrí aj pamajorán.
  • jedlo, strava, recepty, zeleninový guláš, polievka
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 35/2009
pôvodný súbor:zeleninovy gulas RYCHLOVKA.eps
  • Zeleninový toast, recept, mrkva, zeler, syr, bazalka
Foto: Peter Záhradník
Uverejnené: Báječná Žena č. 5/09 
pôvodný súbor:zeleninovy toust.eps
  • Zeleninový šalát
  • recepty, morčacie so zeleninovou omáčkou
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena č.11/2008
pôvodný súbor:morcacie so zeleninovou omackou.eps
  • recept, jedlo, zeleninový guláš s fazuľou
Foto: Peter Záhradník
Uverejnené: Báječná žena 14/2011
pôvodný súbor:zeleninovy gulas s fazulou.eps
  • jedlo, strava, recepty, hubová polievka so zeleninou, hríby, masliaky, cibuľa, zeleninový vývať
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 44/2009
pôvodný súbor:hubova polievka so zeleninou.eps
  • Veselý zeleninový tanier pre deti.
  • recepty, Zeleninový špeciál, zelenina, Hrášok so zeleninou
foto : Peter Záhradník
uverejnené Báječná Žena 30/2007
pôvodný súbor:sterilizovany hrasok #2186A.eps
  • jedlo, strava, recept, zeleninový špíz, zelenina, saláma, dresing
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 33/2009
pôvodný súbor:zeleninovy spiz RYCHLOVKA.eps
  • Zeleninový toast, recept, mrkva, zeler, syr, bazalka
Foto: Peter Záhradník
Neuverejnené
pôvodný súbor:zeleninovy toust 1.eps
  • recepty, Zeleninový špeciál, zelenina, Cesnak v bylinkovom oleji
foto : Peter Záhradník
uverejnené Báječná Žena 30/2007
pôvodný súbor:cesnak v bylinkovom oleji.eps
  • Zeleninový tanier s bryndzovým dipom, recept, mrkva, uhorka, paradajka
Foto: Peter Záhradník
Uverejnené: Báječná Žena č. 25/09
pôvodný súbor:zeleninovy salat s bryndzovym dipom 1.eps
  • jedlo, strava, recepty, polievka s ružičkovým kelom, zelenina, cibuľa, zeleninový vývar
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 04/2010
pôvodný súbor:polievka s ruzickovym kelom 1.eps
  • Zeleninové rizoto, recept, ryža, paprika, mrkva, zeleninový vývar
Foto: Peter Záhradník
Uverejnené: Báječná Žena č. 46/08
pôvodný súbor:zeleninove rizoto 2.eps
  • Vláknina vám môže pomôcť cítiť sa ľahšie. Uvidíte, že budete jesť menej a schudnete. Samoozrejme pomôže aj tráveniu. V potravinách, ktoré vlákniny obsahujú habadej, zároveň získate množstvo ďalšej energie a vitatlity . Doprajte si jablká,  citrusy, jahody či chutný zeleninový šalát.  Vďaka toľkým možnostiam je ľahké získať to, čo vaše telo potrebuje.
  • recepty, morské potvorky, krevety v zeleninovej omáčke
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Šarm č. 13/2008
pôvodný súbor:krevety v zeleninovej omacke.eps
  • zelenina cooking
  • Jednoduchý zeleninový boršč, vianočné recepty, polievka
Foto: Laura Witteková
Uverejnené: Šarm č. 50/08
pôvodný súbor:_MG_0134.eps
  • Zeleninové rizoto, recept, ryža, paprika, mrkva, zeleninový vývar
Foto: Peter Záhradník
Uverejnené: Báječná Žena č. 46/08
pôvodný súbor:zeleninove rizoto 1.eps
  • recepty, Zeleninový špeciál, zelenina, Mletá zelenina v octe
foto : Peter Záhradník
uverejnené Báječná Žena 30/2007
pôvodný súbor:mleta zelenina v octe.eps
  • jedlo, strava, recepty, zeleninový baklažán, paradajky, cuketa, cibuľa, paprika, syr zemiaky
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 06/2010
pôvodný súbor:zeleninovy baklazan.eps
  • Medovo- zeleninový zábal
  • Bylinkove prsia s klickami

Potrebujeme:
250 g kuracich prs, sol, mlete biele korenie, masovy vyvar, klicky, cakanka, 2 lyzice bylinkoveho masla, salat, kuskus, zeleninovy vyvar

Postup
Kuracie prsia umyjeme, osusime, posolime, okorenime mletym bielym korenim, a nechame 15 minut odstat. Masovy vyvar uvedieme do varu, vlozime ochutene kuracie prsia, a uvarime do makka. Medzitym kuskus zalejeme zeleninovym vyvarom, a nechame chvilu odstat. Uvarene kuracie prsia pokrajame na platky, a ulozime ich t
  • Zeleninový tanier s bryndzovým dipom, recept, mrkva, uhorka, paradajka
Foto: Peter Záhradník
Uverejnené: Báječná Žena č. 25/09
pôvodný súbor:zeleninovy salat s bryndzovym dipom.eps
  • zeleninový tart

recept:
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE
CESTA, PEČENIE 35 MINÚT
NA CESTO:
• 190g hladkej múky • 110g masla
(chladeného) • pol lyžičky soli • 1-2 lyžice
studenej vody
NA NÁPLŇ:
• 100g mozzarelly • 100g syra
gruyere • 100g parmezánu • 200g
kyslej smotany • soľ podľa chuti
• 1 vajce • mleté čierne korenie • štipka
muškátového orieška • pol lyžičky mletej
údenej papriky • 1-2 stredne veľké cukety
• 1 väčšia mrkva • 1 stredne veľká žltá
mrkva • 1 malý baklažán • 2-3 lyžice
ol
  • cícerovo - zeleninový šalát s quinoou

recept:
4 PORCIE, PRÍPRAVA 35 MINÚT
• 150 cícera (môže byť aj sterilizovaný)
• 100g quinoy • 1 menšia červená
cibuľa • 1 červená paprika • 1 žltá
paprika • 1 zelená paprika • 1 cuketa
• 3 strúčiky cesnaku • 2 lyžice limetovej
šťavy • morská soľ, mleté čierne korenie
• olivový olej
1. Deň pred prípravou namočte cícer
do vody a potom domäkka uvarte. Quinou
prepláchnite a dajte na 15-20 minút variť
do osolenej vody.
2. Očistenú cibuľu nakrájajte na mesiačiky,
  • jedlo, strava, recepty, zeleninový špíz s tofu, biele tofu, paprika, cherry paradajky, hliva ustricovitá, zelenina, šalát
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 11/2010
pôvodný súbor:zeleninovy spiz s tofu LIGHT.eps
  • Vylúskať hrach z chladničky môžete použiť do zeleninovej polievky.
  • špenátovo slaninové minikiše

recept:
6 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT,
PEČENIE 35-40 MINÚT
NA CESTO:
• 175g hladkej špaldovej múky
• 30g sezamových semiačok
• 100g masla
• pol lyžičky soli
• 1 žĺtok
• 3-4 lyžice studenej vody
(ak treba)
NA NÁPLŇ:
• 1 lyžica olivového oleja
• 1 strúčik cesnaku
• 1 hrnček sparených
špenátových listov
• 3 vajcia
• 3 plátky slaniny
(nakrájanej na prúžky)
• 100g čedaru
• 200ml smotany na šľahanie
• 50g kyslej smotany
(alebo hustého jogurtu)
• štipka mletého muškátového
or
  • zeleninový šalát
  • Mäsové rizoto s hráškovými výhonkami

Potrebujeme:
300 g hovädzieho mäsa, 1 menšiu biela cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, mäsový vývar, 1 lyžicu paradajkového pretlaku, svetlú sójová omáčka, 150 g ryže, zeleninový vývar, 150 g červenej fazule, 120 g sterilizovanej kukurice, olej , 50 g hráškových výhonkov

Postup:
V hrnci na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájané hovädzie mäso, posypeme mletým čiernym korením, opečieme, pokým si mäso nepustí šťavu a chvíľu podusíme
  • Zeleninový vývar
  • Zeleninový kuskus
Suroviny
200 g kuskusu, 1 konzerva červenej fazule, 1/2 balíku mrazenej mexickej zeleniny, soľ, vegeta, soľ, sladká sójová omáčka, tabasco, kari korenie

Kuskus zalejeme vriacou vodou, osolíme, prikryjeme a necháme napučať. Mrazenú zeleninu opečieme vo veľkej panvici na oleji, osolíme a ochutíme kari korením a vegetou. Keď zelenina zmäkne, vložíme ohriať fazuľu. Na záver zeleninu pokvapkáme sójovou omáčkou a podľa chuti tabascom. Pridáme napučaný kuskus a podľa potreby olej. Eš
  • vegetariansky guláš z maslovej tekvice a červenej šošovice

recept:
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT,
VARENIE 45 MINÚT
• 1 malá maslová tekvica
(alebo hokkaido) • 200-300g
cibule • 3 strúčiky cesnaku
• mletá údená červená
paprika, mletá rímska rasca
• 3 lyžice červenej šošovice
• zeleninový vývar • čerstvá
alebo mletá sušená čili
paprička • soľ, mleté čierne
korenie • olej
NA SERVÍROVANIE:
• kyslá smotana
• koriandrová vňať
1. Na tuku osmažte do zlatohneda
očistenú cibuľu
pokrájanú na drobno.
Pridajt
  • žena - zeleninový šalát
  • Zeleninová polievka s vajcom

Potrebujeme:
1 väčší pór, 2 zemiaky, 2 mrkvy, petržlenovú vňať, pažítku, maslo, zeleninový vývar, kôpor, vajcia uvarené na mäkko, soľ, mleté čierne korenie

Postup:
V hrnci rozpustíme maslo, vložíme na kolieska nakrájaný pór s kúskami mrkvy, posolíme a 2-3 minúty opečieme. Vložíme pár lístkov petržlenovej vňate s pažítkou, zalejeme zeleninovým vývarom, prikryjeme a na miernom plameni varíme asi 15 minút. Potom do hrnca pridáme vopred očistené, pokrájané zemiaky, pod
  • Syrova polievka
7 porcii
Potrebujeme :
250 g camembertu, 4 salotky, 3 struciky cesnaku, safran, 25 g masla, 100 g taveneho syra, 120 g tvrdeho syra, 60 g smazenych vajecnych cestovin, zeleninovy vyvar, sol, mlete cierne korenie, pazitka, 

Postup
Nadrobno pokrajane salotky orestujeme v hrnci na rozpustenom masle. Zalejeme teplym zeleninovym vyvarom, pridame safran, a uvedieme do varu. Potom teplotu varu znizime, pridame taveny syr, nastruhany camembert, 100 g nahrubo postruhaneho tvrdeho syra, p
  • Cibulova polievka
Potrebujeme:
4-5 lyzic olivoveho oleja, 2 struciky cesnaku, 4 vacsie cibule, 2 male cibule, 3 salotky, sol, mlete cierne korenie, zeleninovy vyvar, petrzlenova vnat, 2 ks bobkoveho listu

Postup
Cibule so salotkami a s cesnakom olupeme. Vacsie cibule spolu so salotkami nakrajame a v hrnci na 3 lyziciach olivoveho oleja par minut orestujeme. Posolime, pridame nakrajane platky cesnaku, opecieme, vlozime bobkove listy, zalejeme teplym vyvarom a pod pokrievkou uvarime do makka. Poc
  • Zelerova polievka s toustovymi kockami
Pre 5 osob
Potrebujeme :
300 g miesanej korenovej zeleniny, 3 stonky stonkoveho zeleru,  sol, zeleninovy vyvar, maslo, zelene olivy, susene bylinky, 1-2 ks toustoveho chleba, 30 g tvrdeho syra, 1-2 platky syra 

Postup  
Na masle orestujeme na pasiky pokrajanu zeleninu s nakrajanym stonkovym zelerom. Posolime, kratko opecieme, zalejeme teplym zeleninovym vyvarom, a pod pokrievkou varime do makka. Na toustovy chleba polozime platok syra, a nakrajame ho na ma
  • zeleninová polievka, zeleninový vývar s bylinkovými závitkami
  • Kuracie stehna so zeleninou
Potrebujeme :
2 kusy kuracich stehien, sol, mlete cierne korenie, 1 mala cibula, mrkva, brokolica, smotana na varenie, zeleninovy vyvar, tymian, cestoviny

Postup
Kuracie stehna povarime v posolenej vode takmer do makka. Potom ich vyberieme, a na oleji opecieme zo vsetkych stran.  Opecene stehna vyberieme, odlozime, a vo vypeku orestujeme nadrobno pokrajanu cibulu . Pridame mrkvu, podlejeme vyvarom, a par minut povarime. Potom cast uvarenej mrkvy vyberieme, a zvysnu a
  • Kuracina s brokolicou
Potrebujeme:
250 g kuracich prs, 100 g brokolice, suseny cesnak, sol, mlete biele korenie, 1 mensia cibula, zeleninovy vyvar, cestoviny, listky tymianu, solamyl, repkovy olej 

Postup
Na kusky pokrajane kuracie prsia jemne posolime, okorenime mletym bielym korenim, posypeme susenym cesnakom, a premiesame. Ochutene maso prudko opecieme na oleji. Podlejeme vyvarom, vlozime nakrajanu cibulu, a na miernom ohni varime. Asi po 10 minutach vlozime na ruzicky rozobratu brokolicu, a
  • Bravčové vždy inak. Hlavné jedlo.

Pórové rizoto s plátkami 
duseného karé  4 porcie 
Potrebujeme: 
200 g ryže arborio alebo carnarolli na talianske rizoto, 
šalotku, 300 ml bieleho vína, zeleninový alebo hydinový 
vývar, 100 ml sladkej smotany, lyžicu masla, hrsť 
parmezánu, pór, mleté čierne korenie, soľ, olivový olej, 
200g bravčového karé 
Marináda: 
3 lyžice olivového oleja, čerstvý tymian, čerstvé oregano, 
čerstvý cesnak, soľ, mleté čierne korenie 
Ako na to: Na šalotke a oleji 
 usmažíme
  • jedlo - zeleninový šalát
  • Ovocno-zeleninový šalát
  • Placky z ovsenych vlociek
Potrebujeme :
250 g ovsených vločiek, zeleninový vývar, 3-4 strúčiky cesnaku, 3-4 ružičky brokolice, 2 cibuľky, 1 mrkva, ovsená múka na zahustenie, soľ, mleté čierne korenie, majorán, mletá rasca, 1 biely jogurt, 2 lyžice nasekaných bylín

Postup
Ovsené vločky zalejeme zeleninovým vývarom, krátko povaríme, aby nám vznikla hustá masa. Brokolicu s mrkvou povaríme v posolenej vode, potom nadrobno pokrájame spolu s cibuľkou . Do vychladnutej ovsenej masy pridáme pokrájanú z
  • dieťa - dievča - jedlo - zeleninový šalát - príbor - grimasa - vyplazený jazyk
  • Bravčové vždy inak. Hlavné jedlo.

Pórové rizoto s plátkami 
duseného karé  4 porcie 
Potrebujeme: 
200 g ryže arborio alebo carnarolli na talianske rizoto, 
šalotku, 300 ml bieleho vína, zeleninový alebo hydinový 
vývar, 100 ml sladkej smotany, lyžicu masla, hrsť 
parmezánu, pór, mleté čierne korenie, soľ, olivový olej, 
200g bravčového karé 
Marináda: 
3 lyžice olivového oleja, čerstvý tymian, čerstvé oregano, 
čerstvý cesnak, soľ, mleté čierne korenie 
Ako na to: Na šalotke a oleji 
 usmažíme
  • Karfiolovy hrniec s masovy gulkami
5 porcií
Suroviny
1 karfiol, 300 g mletého hydinového mäsa, 1 žĺtko, 150 g uvarenej ryže, 1 PL strúhanky,  zeleninový vývar, nasekaná petržlenova vňať, olej, 1 lyžica hladkej múky, 2 čl mletej sladkej červenej papriky, 150 ml smotany na varenie, 100 ml kyslej smotany, vegeta, mleté čierne korenie, soľ

Pracovný postup
Mleté hydinové mäso v miske zmiešame so žĺtkom, uvarenou ryžou, a strúhankou. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, vegetou, a premiešame. Z ma
  • jedlo, strava, recepty, polievka s ružičkovým kelom, zelenina, cibuľa, zeleninový vývar
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 04/2010
pôvodný súbor:polievka s ruzickovym kelom.eps
  • žena - zeleninový šalát
  • Rakúska kuchyňa
Suroviny
Hovädzia špička ( hovädzie zadné ), zeleninový vývar, jablkový chren
Pracovný postup
Vopred umyté mäso vložíme do zeleninového vývaru a na miernom plameni uvaríme do mäkka. Uvarené mäso vyberieme, nakrájame na plátky a podávame s jablkovým chrenom.
Jablkový chren : 120-150 g chrenu, 450 g jabĺk, 2 PL smotany na varenie, cukor podľa chuti, soľ, olej. Očistený chren spolu s ošúpanými jablkami postrúhame. Pridáme smotanu, pár kvapiek oleja, štipku soli, cukor a spolu podusí
  • cuketové koláčiky

recept:
12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT,
PEČENIE 40 MINÚT
• 1 stredne veľká cibuľa • 2 lyžice
olivového oleja • 3-4 stredne veľké cukety
• 5 vajec • 100g hrášku (mrazeného)
• pol menšej brokolice • 150g syra
pecorino • za poriadnu hrsť koriandra
• soľ, korenie • maslo na vymazanie
formy
1. Cibuľu nakrájajte na drobno a orestujte
na olivovom oleji do zlatista. Plech na mafiny
vymažte maslom. Dve-tri cukety nakrájajte
na tenké plátky.
2. Plátky cukety najskôr poukladajte dookola
kaž
  • Hlavný zeleninový chod
  • cuketové koláčiky

recept:
12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT,
PEČENIE 40 MINÚT
• 1 stredne veľká cibuľa • 2 lyžice
olivového oleja • 3-4 stredne veľké cukety
• 5 vajec • 100g hrášku (mrazeného)
• pol menšej brokolice • 150g syra
pecorino • za poriadnu hrsť koriandra
• soľ, korenie • maslo na vymazanie
formy
1. Cibuľu nakrájajte na drobno a orestujte
na olivovom oleji do zlatista. Plech na mafiny
vymažte maslom. Dve-tri cukety nakrájajte
na tenké plátky.
2. Plátky cukety najskôr poukladajte dookola
kaž
  • zemiakový koláč s mascarpone, rozmarínom a nivou

recept:
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30
MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT • 350g lístkového cesta • 4-5 stredne veľkých
zemiakov
• 1-2 lyžice olivového
oleja
• 250g mascarpone • 100g nivy • soľ, korenie • rozmarín • 1 žĺtok na potretie
1. Lístkové cesto rozvaľkajte
na veľkosť plechu
a okraje cesta zahnite
smerom hore, aby ste
vytvorili zvýšený okraj. Ten
potrite žĺtkom. Cesto popi
-
chajte vidličkou.
2. Zemiaky dobre umyte
a nakrájajte na krájači
na tenké plátky. Pr
  • špenátovo slaninové minikiše

recept:
6 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT,
PEČENIE 35-40 MINÚT
NA CESTO:
• 175g hladkej špaldovej múky
• 30g sezamových semiačok
• 100g masla
• pol lyžičky soli
• 1 žĺtok
• 3-4 lyžice studenej vody
(ak treba)
NA NÁPLŇ:
• 1 lyžica olivového oleja
• 1 strúčik cesnaku
• 1 hrnček sparených
špenátových listov
• 3 vajcia
• 3 plátky slaniny
(nakrájanej na prúžky)
• 100g čedaru
• 200ml smotany na šľahanie
• 50g kyslej smotany
(alebo hustého jogurtu)
• štipka mletého muškátového
or
  • zemiakový koláč s mascarpone, rozmarínom a nivou

recept:
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30
MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT • 350g lístkového cesta • 4-5 stredne veľkých
zemiakov
• 1-2 lyžice olivového
oleja
• 250g mascarpone • 100g nivy • soľ, korenie • rozmarín • 1 žĺtok na potretie
1. Lístkové cesto rozvaľkajte
na veľkosť plechu
a okraje cesta zahnite
smerom hore, aby ste
vytvorili zvýšený okraj. Ten
potrite žĺtkom. Cesto popi
-
chajte vidličkou.
2. Zemiaky dobre umyte
a nakrájajte na krájači
na tenké plátky. Pr
  • Kuracie kusky s fazulou
Potrebujeme:
300 g kuracich prs, sol, mlete cierne korenie, cesnakovy olej, suseny cesnak, paprikovy krem, 100 g sterilizovanej cervenej fazule, uvarena ryza, zerucha, zeleninovy vyvar, mleta sladka cervena paprika

Pracovny postup
Kuracie prsia pokrajame, posolime, okorenime mletym ciernym korenim, a posypeme susenym cesnakom. V panvici rozpalime olej, vlozime ochutene kuracie kusky, a prudko opecieme. Poprasime  mletou sladkou cervenou paprikou, orestujeme, a podlejeme
  • cuketové koláčiky

recept:
12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT,
PEČENIE 40 MINÚT
• 1 stredne veľká cibuľa • 2 lyžice
olivového oleja • 3-4 stredne veľké cukety
• 5 vajec • 100g hrášku (mrazeného)
• pol menšej brokolice • 150g syra
pecorino • za poriadnu hrsť koriandra
• soľ, korenie • maslo na vymazanie
formy
1. Cibuľu nakrájajte na drobno a orestujte
na olivovom oleji do zlatista. Plech na mafiny
vymažte maslom. Dve-tri cukety nakrájajte
na tenké plátky.
2. Plátky cukety najskôr poukladajte dookola
kaž
  • Cestoviny s brokolicou

Potrebujeme:
200 g celozrnných cestovín, 200 g brokolice, zeleninový vývar, 150 g kuracích pŕs, soľ, mleté biele korenie, olej, 1 lyžica tekvicových jadierok, 20 g výhonkov z červenej repy

Postup:
Kuracie prsia nakrájané na menšie kúsky posolíme, posypeme mletým bielym korením a v panvici na oleji opečieme . Brokolicu rozobratú na ružičky vložíme do zeleninového vývaru a uvaríme do mäkka. Uvarenú brokolicu vyberieme,  scedíme a odložíme. Cestoviny povarené v posolenej vo
  • Zeleninová polievka s vajcom

Potrebujeme:
1 väčší pór, 2 zemiaky, 2 mrkvy, petržlenovú vňať, pažítku, maslo, zeleninový vývar, kôpor, vajcia uvarené na mäkko, soľ, mleté čierne korenie

Postup:
V hrnci rozpustíme maslo, vložíme na kolieska nakrájaný pór s kúskami mrkvy, posolíme a 2-3 minúty opečieme. Vložíme pár lístkov petržlenovej vňate s pažítkou, zalejeme zeleninovým vývarom, prikryjeme a na miernom plameni varíme asi 15 minút. Potom do hrnca pridáme vopred očistené, pokrájané zemiaky, pod
  • špenátovo slaninové minikiše

recept:
6 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT,
PEČENIE 35-40 MINÚT
NA CESTO:
• 175g hladkej špaldovej múky
• 30g sezamových semiačok
• 100g masla
• pol lyžičky soli
• 1 žĺtok
• 3-4 lyžice studenej vody
(ak treba)
NA NÁPLŇ:
• 1 lyžica olivového oleja
• 1 strúčik cesnaku
• 1 hrnček sparených
špenátových listov
• 3 vajcia
• 3 plátky slaniny
(nakrájanej na prúžky)
• 100g čedaru
• 200ml smotany na šľahanie
• 50g kyslej smotany
(alebo hustého jogurtu)
• štipka mletého muškátového
or
  • Fazulovy hrniec
Potrebujeme :
Fazuľa, farebné papriky, mrkva, kaleráb, stonkový zeler, zeleninový vývar, zemiaky, cibuľa, soľ, celé nové korenie, celé čierne korenie, olej, bobkový list

Postup
Fazuľu namočíme na pár hodín do studenej vody. Potom vodu zlejeme, fazuľu prepáchneme, zalejeme čistou vodou, a dáme variť. Olúpanú cibuľu orestujeme na oleji do sklovita. Pridáme nakrájané farebné papriky s kalerábom, a so stonkovým zelerom. Posolíme, spolu krátko opečieme, a zalejeme zeleninovým vývarom
  • Cibulova polievka
Potrebujeme:
4-5 lyzic olivoveho oleja, 2 struciky cesnaku, 4 vacsie cibule, 2 male cibule, 3 salotky, sol, mlete cierne korenie, zeleninovy vyvar, petrzlenova vnat, 2 ks bobkoveho listu

Postup
Cibule so salotkami a s cesnakom olupeme. Vacsie cibule spolu so salotkami nakrajame a v hrnci na 3 lyziciach olivoveho oleja par minut orestujeme. Posolime, pridame nakrajane platky cesnaku, opecieme, vlozime bobkove listy, zalejeme teplym vyvarom a pod pokrievkou uvarime do makka. Poc
  • Zeleninova polievka s ovsenymi knedlickami
Potrebujeme :
Karfiol, mrkva, kaleráb, hrášok, 2-3 lyžice ovsených otrúb, zeleninový vývar, 2 vajcia, ovsená múka, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovu vňať

Postup
Na ružičky rozobratý karfiol vložíme do zeleninového vývaru spolu s kolieskami mrkvy, kúskami kalerábu a pod pokrievkou varíme . Medzitým na suchej panvici opečieme ovsené otruby, zalejeme ich teplým vývarom, pridáme nasekanú petržlenovu vňať a na miernom plameni uvaríme domäkka. Odstavíme
  • špenátovo slaninové minikiše

recept:
6 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT,
PEČENIE 35-40 MINÚT
NA CESTO:
• 175g hladkej špaldovej múky
• 30g sezamových semiačok
• 100g masla
• pol lyžičky soli
• 1 žĺtok
• 3-4 lyžice studenej vody
(ak treba)
NA NÁPLŇ:
• 1 lyžica olivového oleja
• 1 strúčik cesnaku
• 1 hrnček sparených
špenátových listov
• 3 vajcia
• 3 plátky slaniny
(nakrájanej na prúžky)
• 100g čedaru
• 200ml smotany na šľahanie
• 50g kyslej smotany
(alebo hustého jogurtu)
• štipka mletého muškátového
or
  • zeleninový tart

recept:
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE
CESTA, PEČENIE 35 MINÚT
NA CESTO:
• 190g hladkej múky • 110g masla
(chladeného) • pol lyžičky soli • 1-2 lyžice
studenej vody
NA NÁPLŇ:
• 100g mozzarelly • 100g syra
gruyere • 100g parmezánu • 200g
kyslej smotany • soľ podľa chuti
• 1 vajce • mleté čierne korenie • štipka
muškátového orieška • pol lyžičky mletej
údenej papriky • 1-2 stredne veľké cukety
• 1 väčšia mrkva • 1 stredne veľká žltá
mrkva • 1 malý baklažán • 2-3 lyžice
ol
  • Cibulova polievka
Potrebujeme:
4-5 lyzic olivoveho oleja, 2 struciky cesnaku, 4 vacsie cibule, 2 male cibule, 3 salotky, sol, mlete cierne korenie, zeleninovy vyvar, petrzlenova vnat, 2 ks bobkoveho listu

Postup
Cibule so salotkami a s cesnakom olupeme. Vacsie cibule spolu so salotkami nakrajame a v hrnci na 3 lyziciach olivoveho oleja par minut orestujeme. Posolime, pridame nakrajane platky cesnaku, opecieme, vlozime bobkove listy, zalejeme teplym vyvarom a pod pokrievkou uvarime do makka. Poc
  • Zabíjačkové hody.

Zemiakovo-pórová polievka 
s krvavničkou 
4 porcie 
Potrebujeme: 
1 pór, 500 g zemiakov, 500 ml zeleninového vývaru,  
100 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, 100 ml smotany na šľahanie,  
soľ, korenie, hotovú krvavnicu 
  
Ako na to: Cibuľu a cesnak orestujeme, pridáme zemiaky a spolu 
podusíme. Pridáme nakrájaný pór, zalejeme vývarom, povaríme 
do mäkka a celé spolu rozmixujeme. Pridáme smotanu na zjemnenie 
a dochutíme soľou a korením. Môžeme ozdobiť hotovou krvavničkou, 
ktorú n
  • žena - kuchyňa - varenie - zeleninový šalát
  • Cibulova polievka
Potrebujeme:
4-5 lyzic olivoveho oleja, 2 struciky cesnaku, 4 vacsie cibule, 2 male cibule, 3 salotky, sol, mlete cierne korenie, zeleninovy vyvar, petrzlenova vnat, 2 ks bobkoveho listu

Postup
Cibule so salotkami a s cesnakom olupeme. Vacsie cibule spolu so salotkami nakrajame a v hrnci na 3 lyziciach olivoveho oleja par minut orestujeme. Posolime, pridame nakrajane platky cesnaku, opecieme, vlozime bobkove listy, zalejeme teplym vyvarom a pod pokrievkou uvarime do makka. Poc
  • zeleninový šalát
  • DIÉTA - zeleninový šalát
  • zeleninový šalát
  • Zeleninový kuskus
Suroviny
200 g kuskusu, 1 konzerva červenej fazule, 1/2 balíku mrazenej mexickej zeleniny, soľ, vegeta, soľ, sladká sójová omáčka, tabasco, kari korenie

Kuskus zalejeme vriacou vodou, osolíme, prikryjeme a necháme napučať. Mrazenú zeleninu opečieme vo veľkej panvici na oleji, osolíme a ochutíme kari korením a vegetou. Keď zelenina zmäkne, vložíme ohriať fazuľu. Na záver zeleninu pokvapkáme sójovou omáčkou a podľa chuti tabascom. Pridáme napučaný kuskus a podľa potreby olej. Eš
  • Karfiolovy hrniec s masovy gulkami
5 porcií
Suroviny
1 karfiol, 300 g mletého hydinového mäsa, 1 žĺtko, 150 g uvarenej ryže, 1 PL strúhanky,  zeleninový vývar, nasekaná petržlenova vňať, olej, 1 lyžica hladkej múky, 2 čl mletej sladkej červenej papriky, 150 ml smotany na varenie, 100 ml kyslej smotany, vegeta, mleté čierne korenie, soľ

Pracovný postup
Mleté hydinové mäso v miske zmiešame so žĺtkom, uvarenou ryžou, a strúhankou. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, vegetou, a premiešame. Z ma
  • vegetariansky guláš z maslovej tekvice a červenej šošovice

recept:
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT,
VARENIE 45 MINÚT
• 1 malá maslová tekvica
(alebo hokkaido) • 200-300g
cibule • 3 strúčiky cesnaku
• mletá údená červená
paprika, mletá rímska rasca
• 3 lyžice červenej šošovice
• zeleninový vývar • čerstvá
alebo mletá sušená čili
paprička • soľ, mleté čierne
korenie • olej
NA SERVÍROVANIE:
• kyslá smotana
• koriandrová vňať
1. Na tuku osmažte do zlatohneda
očistenú cibuľu
pokrájanú na drobno.
Pridajt
  • ZDRAVIE - muž tlstý, obezita, zdravé stravovanie, zeleninový šalát
  • kuracie mäso, zeleninový šalát
  • jedlo - zeleninový šalát s quinoou
  • zeleninový šalát
  • Risotto champagne.
  • DIÉTA - zeleninový šalát
  • žena a dieťa - matka a dcéra - kuchyňa - varenie - zelenina - zeleninový šalát - olej
  • musli vlocky
  • karfiol
  • jedlo, strava, recepty, banánový koláč, postup, príprava, dezert, sladké, plnka, banány, čokoláda, mlieko
foto: Peter Záhradník
uverejnené: Báječná žena 40/2009
pôvodný súbor:bananovy kolac_postup2.eps
  • jedlo - fašírka - fašírky s dipom
  • babatko
  • zeleninovy kolac
  • Zeleninový kiš je veľmi efektný slaný koláč.
Späť na článok
Herec aj napriek nepriazni osudu žil naplno.

Zdroj: profimedia

Po smrti Jiřího Bartošku (†78) vyplávalo na povrch temné tajomstvo: Spor s Gottom kvôli TOMUTO?
Anička Slováčková s rodičmi.

Zdroj: archív Blesku

Zrútená Patrasová prehovorila po smrti Aničky: Ako sa k nej zachoval jej syn?
1/110
zeleninovy kolac
Zdroj: Shutterstock
NATIVIO