Jete v lete bezpečne? Otestujte si svoje stravovacie IQ

Jete v lete bezpečne? Otestujte si svoje stravovacie IQ

Nedovoľte, aby vám ťažký žalúdok, nevoľnosť či dokonca otrava z jedla pokazili dovolenku.

1/ Prečo v lete stúpa počet ochorení z potravín?

a) V teplom počasí sa baktérie, aj tie v potravinách, rýchlejšie množia.
b) Častejšie sa varí a je vonku, kde nie je chladnička ani drez a teplá voda ako v kuchyni.
c) Obe odpovede, a) aj b), sú správne.   

2/ Ako zistíte, že hamburger pripravený na grile je bezpečný na jedenie?
a) Z každej strany ste ho opekali aspoň 4 minúty.
b) Teplomer, ktorý ste zasunuli do stredu hamburgera, ukazoval najmenej 70 ° Celzia.
c) Uprostred je hnedý, nevidno žiadne ružové miesta.  

3/ Upečené steaky prekladáte späť na tanier alebo dosku, na ktorej čakali na grilovanie. Je to v poriadku?
a) Áno, tanier alebo dosku ste poriadne vyutierali papierovou utierkou.
b) Áno, pretože mäso ste dôkladne prepiekli.
c) Nie, lebo baktérie zo surového mäsa môžu kontaminovať upečené steaky.

4/ Popoludní ste urobili čerstvú salsu alebo rajčinovú omáčku na večernú párty. Je bezpečné, keď ju necháte na kuchynskej linke tri hodiny alebo dlhšie?
a) Áno, pretože kyseliny obsiahnuté v rajčinách zabraňujú množeniu baktérií.
b) Nie, pretože baktérie v potravinách sa pri izbovej teplote rýchlo množia.
c) Nie, pretože domáci hladoši by ju zjedli ešte pred začiatkom párty.

5/ Chcete pripraviť domácu zmrzlinu, no v každom recepte sa uvádzajú vajcia. Počuli ste, že surové vajcia môžu byť kontaminované salmonelou. Čo urobíte?
a) Namiesto surových vajec použijete náhradu vajec alebo pasterizované vajcia.
b) Mlieko najprv prevaríte a dáte schladiť, až potom pridáte vajcia.
c) Nelámete si nad tým hlavu, lebo doteraz ste ešte nikdy neochoreli.

Správne odpovede:
1/ c: Varenie vonku v horúcom počasí znamená vysoké riziko nákazy alebo otravy.
2/ b: Podľa času grilovania ani podľa vzhľadu mäsa sa nedá určiť, či je bezpečné.
3/ c: Použite nový čistý tanier, pretože baktérie sú voľným okom neviditeľné.
4/ b: Rýchlo sa kaziace potraviny nikdy nenechávajte mimo chladničky viac ako dve hodiny, pri teplote 30 stupňov Celzia najviac hodinu.
5/ a: Zmrzlina zo surových vajec nikdy nie je bezpečná, preto zvoľte náhradné riešenie.

Autor: Jana Brožíková
Foto: Shutterstock

Focus Media

Video

Diskusia

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Podobné články

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa