Naše staré mamy boli veľmi vynachádzavé a vyskúšali naozaj všeličo. No nie na všetky buriny pozerali ako na nepotrebné rastliny. Niektoré sa dajú využiť v kuchyni ako zdroj pestrých vitamínov, ďalšie zlikvidujú nepriateľské druhy, iné poslúžia ako hnojivo...

1. Prášok do pečiva

Prvý z ekologických pomocníkov. Pomáha proti mravcom v záhrade, ale aj v domácnosti, keď sa stanú nepozvanými hosťami. V ríši rastlín účinkuje aj proti burinám. Stačí, aby ste ich ním posypali, a neprežijú. Prekáža im sodík, ktorý je prirodzenou zložkou prášku.

1.
Zdroj: archív

2. Ocot z rozprašovača

Klasický, ktorý sa používa v kuchyni, je vlastne 8-percentná kyselina octová. Čistý neriedený ocot nalejte do fľaše s rozprašovačom a postrekujte ním záškodné druhy. Treba ho aplikovať počas niekoľkých dní, až kým si nevšimnete, že rastliny prestávajú vegetovať. Pozor však dávajte pri burinách v blízkosti pestovaných plodín, aby ste ich nepoškodili.

3. Soľná bomba

Pripravíte ju zo šálky soli zriedenej 2 šálkami vody. Slaný roztok nechajte zovrieť. Aplikujte priamo na buriny. Môžete použiť aj čistú soľ, ktorou posypete klíčiace semenáčiky burín.

3.
Zdroj: archív

4. S kvapkou vodky

Zaujímavý postrek proti burinám, no za skúšku stojí. Alkoholová zložka postreku naruší voskový povrch listov a tie stratia schopnosť brániť sa ostrým slnečným lúčom. Na rastliny rastúce v tieni táto metóda účinná nie je.