Sérotonín ovplyvňuje emócie, náladu, zvládanie stresu, spánok i chuť do jedla. Tvorbu tohto hormónu podporuje úroveň slnečného žiarenia, preto sa jeho nedostatok prejavuje hlavne na jeseň a v zime, keď sú dni krátke a pochmúrne. Čo by ste mali jesť, aby vaša nálada neklesala spolu s vonkajšími teplotami?

Kakao
Silné horúce kakao príjemne zahreje a okamži- te zlepší náladu. Rovnaký efekt má niekoľko kociek horkej čokolády s obsahom kakaa najmenej  70 percent. Kakao podporuje uvoľňovanie endorfínov do mozgu, čo vyvoláva pocit šťastia.

Medzi najčastejšie pestované odrody kakaovníka patria criollo, forastero a trinitario.
Zdroj: pinterest/stocksy.com

Sója
Táto strukovina obsahuje zmes vitamí- nov skupiny B, lecitínu, vápnika a horčíka, ktorá pôsobí blahodarne na nervovú sústavu a pomáha pri neurózach a depresívnych náladách. Sója obsahuje aj aminokyselinu tryptofán, ktorá je dôležitá na tvorbu sérotonínu.

Syry
Tvrdé syry s nižším obsahom tuku sú bohaté na vápnik a tryptofán. Dva plátky ementálu vám dodajú až 250 mg tryptofánu. Podľa výskumov pri znižovaní miery stresu a úzkosti hrá významnú úlohu aj vápnik.

Vyše 90 %
hormónu dobrej
nálady sérotonínu sa
tvorí v črevách.
Zdroj: Shutterstock
Vyše 90 % hormónu dobrej nálady sérotonínu sa tvorí v črevách.