Na to, aby ste predĺžili jeho čerstvosť pritom stačí iba dodržať pár základných pravidiel. Prečítajte si praktické rady od blogerky Veroniky Kril. Článok vznikol zo série rozhovorov, ktoré prináša prémiové palivo Shell V-Power – osvedčená kvalita, ktorá prispieva k predlžovaniu životnosti motora.

chladnička
Zdroj: Veronika Kril

Na výške záleží
Teplota v chladničke sa pohybuje od 0 do 8 °C. Najvyššia teplota je v hornej polici a vo dverách, najnižšia zasa dole v zásuvkách, kde je takzvaná „nulová zóna“. Ako teda správne roztriediť potraviny, aby nám v chladničke vydržali čo najdlhšie?
+ V najvyšších policiach býva približne 8 °C. Patria sem varené jedlá a už „hotové“ potraviny, ako napríklad paštéty a nátierky. Je to tiež ideálne miesto na chladenie vína.
+ Teplota strednej časti chladničky sa pohybuje medzi 3 – 5 °C. Je ideálna na ukladanie mliečnych výrobkov (jogurtov, syrov, masla), vajíčok alebo šunky. 
+ Na najnižšiu policu s teplotou okolo 0 °C patrí chladené mäso a ryby. V podobnej teplote sa pohybujú aj zásuvky, ktoré slúžia na ovocie a zeleninu. 
+ Do dverí ukladáme veci, ktoré sú odolnejšie a vydržia pri teplotách okolo 8 – 10 °C. Je to najteplejšia časť chladničky. Môžeme tam vložiť napríklad kečup, horčicu, džúsy, maslo či perlivé nápoje.  

Dlhšie čerstvá zelenina
So zeleninou sa dá toho urobiť aj viac, ako ju len šupnúť do chladničky. „Väčšina čerstvých potravín ostane chrumkavých a čerstvých dlhšie, keď ich skladujeme v nádobách, pretože tak nestrácajú vlhkosť,“hovorí Veronika, ktorá má v chladničke všetko úhľadne porozdeľované v dózičkách.