Skúsené gazdinky totiž odporúčajú používať vodný kúpeľ nielen na roztápanie čokolády či šľahanie vajec, ale aj pri samotnom pečení. Para, ktorá pri použití parného kúpeľu vzniká, zabezpečí, že koláč sa lepšie nadýcha a prevzdušní. Okrem toho, že získa väčší objem, ani nepopraská.

V tradičnej teplovzdušnej rúre musíte buď obaľovať formu koláča do alobalu, aby do nej nenatiekla voda, alebo do horúcej rúry dolievať vodu. Parné rúry to všetko spravia za vás, stačí len naplniť nádržku vodou. Pochvaľuje si ich aj foodblogerka Marta Marčáková, autorka blogu The Story of a Cake: „Vo svojej parnej rúre SteamPro od AEG využívam paru naplno. Nielenže sú všetky moje kreácie nadýchanejšie a zároveň chrumkavejšie, ale umožňuje mi piecť aj viac jedál naraz. V pare sa totiž neprenášajú pachy, takže môžem piecť kľudne aj lososa a cheesecake naraz.“

Marta Marčáková, autorka blogu The Story of a Cake
Zdroj: Electrolux
Marta Marčáková, autorka blogu The Story of a Cake

Cheesecake s pomocou pary si môžete vyskúšať upiecť aj vy. Marta sa s nami podelila o svoj recept na cheeesecake, ktorý ozvláštnila o gaštanové pyré.

Martin recept na cheesecake (do formy 22 cm):

Ingrediencie:

200 g kakaových venčekov (alebo iné maslové sušienky)
70 g masla
150 g čokolády
500 g mascarpone
250 g gaštanové pyré
3 vajcia
200 g kyslej smotany
60 g práškového cukru

Poleva:
70 g kvalitnej čokolády
70 ml smotany na šľahanie

Postup:
1. Pripravíme si formu s priemerom 22cm a vystelieme ju papierom na pečenie.
2. Maslo si rozpustíme a keksíky podrvíme. Keksíky a maslo dobre premiešame a vlhkú zmes natlačíme na dno formy.
3. Korpus dáme zapiecť do rúry na 180 stupňov asi na 8 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
4. Pripravíme si krém. Čokoládu rozpustíme v hrnci nad parou. Necháme mierne vychladnúť. Vyšľaháme mascarpone, pridáme aj gaštanové pyré a prišľaháme vajíčka. Primiešame cukor a nakoniec aj kyslú smotanu. Na záver ešte primiešame mierne vychladnutú čokoládu.
5. Krém nalejeme na keksíkový korpus a šupneme do rúry. Pečieme pri teplote 150 stupňov 50 - 55 minút, najlepšie ak máme v rúre aj plech s vodou. Marta použila program Vlhká para a prvých 20 minút piekla s nízkou parou a následne prepla na tradičné pečenie (horný, spodný ohrev).
6. Hotový cheesecake necháme úplne vychladnúť (potom ho dáme do chladničky) a ak túžite po extra dávke čokolády, môžete ho ešte preliať čoko ganache.

Ilustračné foto.
Zdroj: Electrolux
Ilustračné foto.