Už staroveké civilizácie vedeli, že potraviny v chladnom prostredí vydržia dlhšie. Chladenie predlžuje ich trvanlivosť, pretože nízka teplota spomalí činnosť a množenie nežiaducich mikroorganizmov.

Teplota
Teplota je jeden z najdôležitejších faktorov, ktorý ovplyvňuje kvalitu a hygienu skladovaných potravín. Všeobecne platí, že čím je teplota nižšia, tým je aj trvanlivosť potravín dlhšia. Správne chladenie sa postará o to, aby potravina v čase spotreby bola zdravotne bezpečná a zachovala si živiny, chuť, farbu i tvar.

Príprava
Pri nákupe potravín, ktoré majú krátku lehotu trvanlivosti, kontrolujte dátum spotreby. Tie, ktoré vydržia najdlhšie, ukladajte dozadu. Voľné potraviny vhodne zabaľte. Obal by nemal pohlcovať ani prepúšťať vôňu a vlhkosť. Z viackusových balení nezabudnite odstrániť často zbytočný druhý kartónový obal, ktorý bráni dôkladnému schladeniu potravín.

Priestor
Pre zdravý „život“ potravín v chladničke je potrebný dostatočný priestor. Poličky nepreplňujte. Veľké množstvo potravín tesne vedľa seba funguje ako izolácia, ktorá zabraňuje ich rýchlemu schladeniu aj udržiavaniu chladu.

Odkladáte jedlá do chladničky v hrncoch? Pozor na smaltovaný riad! Otlčené miesta zvyknú korodovať a znehodnocovať pokrmy. Vhodnejšie sú uzatvárateľné plastové boxy.
Zdroj: Shutterstock
Odkladáte jedlá do chladničky v hrncoch? Pozor na smaltovaný riad! Otlčené miesta zvyknú korodovať a znehodnocovať pokrmy. Vhodnejšie sú uzatvárateľné plastové boxy.