Máte správne zemiaky?
Teraz si užite najmä nové zemiačky, najlepšie sú varené alebo pečené. Pripravujte ich kratšie ako staré zemiaky, aby si zachovali živiny. Okrem toho nie sú dosť pevné na dlhú tepelnú úpravu a nepripravíte z nich ani zemiakové cesto, lebo obsahujú viac vlhkosti.

Staré zemiaky sú podľa varných typov označené písmenami A, B, C alebo D. Písmeno A znamená, že sú určené na prípravu šalátov, pečenie či smaženie a nerozpadnú sa. Typ B označuje zemiaky, ktoré sú menej pevné, urobíte z nich chutnú prílohu aj pyré. Zemiaky označené písmenami C a D sú múčnejšie a vhodné najmä na pyré alebo prípravu zemiakového cesta.

j
Zdroj: Shutterstock

Kúpeľ pre jahody
Ak ich máte veľa a potrebujete ich uchovať dlhšie čerstvé, vyskúšajte octový kúpeľ. Do misky nalejte 1 diel kuchynského octu a 10 dielov vody. Jahody umyte v octovej vode a osušte. Ocot zničí baktérie na povrchu a jahody sa nebudú kaziť. Nemusíte mať obavy, ocot nebude cítiť. Vykúpané jahody vám vydržia v chladničke čerstvé až 2 týždne.

BÁJEČNÝ Tip!

Čerstvé ovocie nezačne tak rýchlo hniť, keď medzi plody vložíte niekoľko strúčikov cesnaku.