3. kolo: Vitamín K
Tento vitamín rozpustný v tukoch je nevyhnutný pre optimálnu zrážavosť krvi, mineralizáciu kostí, správnu činnosť pečene, funkciu niektorých bielkovín a bunkový rast. Podporuje hojenie rán a jaziev, znižuje tvorbu vrások a vyrovnáva farebné nerovnosti pokožky, napríklad tmavé kruhy pod očami. Podporuje dlhovekosť a je prevenciou nádorových ochorení. Významný nedostatok u dospelých je zriedkavý. V 100 g červenej repy sa nachádza 0,2 mikrogramov vitamínu K, v 100 g mrkvy 19,2 mikrogramov. Bod patrí mrkve.
Stav: 1 : 2

Fresh,Carrot,And,Cut,Pieces,Isolated,On,White,Background,As
Zdroj: Shutterstock

Víťazom sa stáva: Mrkva
Najdostupnejšia koreňová zelenina obsahuje perfektnú zmes vitamínov A, B, C, E a K a minerálov vápnika, draslíka, železa a horčíka, ktorá pôsobí blahodarne na celé telo. Pomáha pri nervozite, astme, kožných chorobách, zrakových, črevných a pečeňových problémoch. Najcennejšou látkou je betakarotén, pretože jeho množstvom mrkve nemôže konkurovať žiadna iná zelenina. Na peknú pleť či dobrý zrak sa nenúťte chrúmať surovú mrkvu, pretože pevné bunkové steny uvoľnia len minimálnu časť živín. Najväčší úžitok budete mať z mrkvy sparenej, varenej, dusenej, pečenej či krátko osmaženej, pretože zmäknutá uvoľní až 60 percent betakaroténu.

Carrot,Soup
Zdroj: Shutterstock