V hubách sa naozaj vyzná. Vyhrabe ich často spod lístia, dokonca aj vtedy, keď po nich v lese niet ani stopy. No už aj jemu sa stalo, že celé dni nič nenašiel, dokonca ani na osvedčených a supertajných miestach...

„Huby majú rady vlhko, veď obsahujú 80 až 90 percent vody. A neznášajú tuhú zimu,“ vysvetľuje skúsený hubár, ktorý s lesmi žije od detstva. Prebrázdil ich so starými rodičmi a naučil sa spoznávať huby, bylinky, kvety a lesné plody, ktoré zberá doteraz. V lese sa cíti najlepšie sám, občas mu robí spoločnosť mama alebo otec. Najradšej zberá vo svojom okolí v Malých Karpatoch. Nemusí ďaleko cestovať, keďže chce čas tráviť dlhšie v lese ako v aute. A keď košík naplní hubami či plodmi kopcom, vždy nechá niečo aj pre medvede...

Miesto je viac ako množstvo

Ako vraví profi hubár, nie je podstatné nájsť veľké množstvo húb, ale veľa miest, kde rastú. A na to má Erik Valentovič naozaj vycibrený zrak i čuch. „Každá huba má svoj priestor, ktorý jej podhubiu vyhovuje – symbiózu s rastlinami, so stromami... Niektoré potrebujú zmiešaný les, iné smrekový či bukový, niektoré huby rastú na kmeňoch stromov. Ak je priaznivé počasie a nie je veľký mráz, huby rastú celý rok, aj v zime. Prežijú ju, no nesmie byť veľký vietor, ktorý vysúša podhubie. Najlepšie sú však pre ne teplé dni alebo noci, a ak poprší, vtedy krásne vybehnú. Potom sa môže mierne ochladiť, rastú ďalej. Lenže po takom trojmesačnom výpeku jedna búrka nestačí. Trvá takmer mesiac, kým sa vytvorí nové podhubie. Vtedy hubár čaká a derie si topánky,“ smeje sa Erik.

Miesta je viac ako množstvo
Zdroj: archív
Miesta je viac ako množstvo

Prechádzky na objednávku

Vyštudovaný poľnohospodársky inžinier sa zberu húb venuje už niekoľko rokov profesionálne. On si žiadnu pauzu „na dranie topánok“ dovoliť nemôže. Napriek tomu, že mu mnohí jeho vysnívanú prácu závidia, pre neho hubárčenie nie je len prechádzka po hlbokom lese. Vo vrecku má certifikát a mykologickú skúšku, pretože huby musí dokonale poznať teoreticky aj prakticky. Denne nazbiera na objednávku niekoľko desiatok kilogramov a predáva ich čerstvé, sušené i mrazené. Medzi jeho zákazníkmi sú renomovaní šéfkuchári z Bratislavy a okolia.