Tučné ryby

Na boľavé kĺby jedzte viac morských rýb, pretože sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny omega-3. Tieto esenciálne tuky znižujú aktivitu enzýmov zodpovedných za poškodzovanie chrupaviek a brzdia chemické procesy, ktoré spôsobujú zápaly a bolesti. Rybí olej chráni aj srdce, mozog, nervový i obehový systém.

Najviac
protizápalových
potravín prirodzene
obsahuje stredomorská
strava.
Zdroj: Shutterstock

Ovocie

Všetky druhy ovocia sú bohaté na vitamín C a mnohé ďalšie antioxidanty, ako sú karotény a antokyány, ktoré pôsobia protizápalovo. Skutočnými premiantmi sú v tomto smere jahody, čučoriedky, čerešne, kivi a citrusové plody.

Vzdali ste sa kvôli chudnutiu ovocia? Chyba, radšej ho jedzte v správnom čase
Zdroj: Shutterstock

Orechy

Vlašské orechy sú oproti iným škrupinovým plodom bohatšie na antioxidanty a majú vysoký obsah vitamínu E a zdravých tukov. Štúdie ukazujú, že protizápalovými účinkami sa vyrovnajú olivovému oleju. Ak nemôžete vlašské orechy, vyskúšajte mandle, ktoré za nimi v ničom nezaostávajú. 

Extra tip: Káva nie je nepriateľ

Viete, že na chronické zápaly pomáha aj pitie kávy. Kávové zrnká obsahujú polyfenoly a mnohé ďalšie protizápalové zlúčeniny s ochranným účinkom.

Káva nie je nepriateľ
Zdroj: Shutterstock

Čo zápaly zhoršuje?

Nezdravé stravovanie podporuje aj priberanie na váhe, ktoré samo osebe patrí medzi rizikové faktory rozvoja zápalov. Vyhýbajte sa čo najviac potravinám a jedlám, ktoré podporujú zápalové procesy v tele:

  • vysmážané a fritované jedlá
  • sýtené a sladené nápoje, alkohol
  • červené mäso, údeniny, slanina
  • nekvalitné margaríny, bravčová masť
  • polotovary a spracované potraviny