Tučné ryby
Na boľavé kĺby jedzte viac morských rýb, pretože sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny omega-3. Tieto esenciálne tuky znižujú aktivitu enzýmov zodpovedných za poškodzovanie chrupaviek a brzdia chemické procesy, ktoré spôsobujú zápaly a bolesti. Rybí olej chráni aj srdce, mozog, nervový i obehový systém.
Ovocie
Všetky druhy ovocia sú bohaté na vitamín C a mnohé ďalšie antioxidanty, ako sú karotény a antokyány, ktoré pôsobia protizápalovo. Skutočnými premiantmi sú v tomto smere jahody, čučoriedky, čerešne, kivi a citrusové plody.
Orechy
Vlašské orechy sú oproti iným škrupinovým plodom bohatšie na antioxidanty a majú vysoký obsah vitamínu E a zdravých tukov. Štúdie ukazujú, že protizápalovými účinkami sa vyrovnajú olivovému oleju. Ak nemôžete vlašské orechy, vyskúšajte mandle, ktoré za nimi v ničom nezaostávajú.
Extra tip: Káva nie je nepriateľ
Viete, že na chronické zápaly pomáha aj pitie kávy. Kávové zrnká obsahujú polyfenoly a mnohé ďalšie protizápalové zlúčeniny s ochranným účinkom.
Čo zápaly zhoršuje?
Nezdravé stravovanie podporuje aj priberanie na váhe, ktoré samo osebe patrí medzi rizikové faktory rozvoja zápalov. Vyhýbajte sa čo najviac potravinám a jedlám, ktoré podporujú zápalové procesy v tele:
- vysmážané a fritované jedlá
- sýtené a sladené nápoje, alkohol
- červené mäso, údeniny, slanina
- nekvalitné margaríny, bravčová masť
- polotovary a spracované potraviny