Čerstvé huby môžete uchovať nielen sušením a mrazením, ale aj nakladaním samostatne s koreninami aj v kombinácii s rôznou zeleninou. Na nakladanie sa najviac hodia menšie a stredne veľké, zdravé jedlé huby. Najchutnejšie sú hríby, podpňovky, kuriatka, rýdziky a mladé šampiňóny.

Ani minútu nazmar

  • Huby sa rýchlo kazia, preto ich zbierajte ráno. V noci sa ochladia, preto vydržia dlhšie. Rozložte ich voľne na vzdušné miesto, aby sa nezaparili a nesčerviveli. Vopred si nachystajte poháre, viečka a ďalšie potrebné veci, pretože konzervovanie musíte stihnúť do 24 hodín.
  • Očistené huby opláchnite studenou vodou, väčšie prekrojte. Pred zaváraním huby blanšírujte. Podľa tvrdosti ich na 5 až 10 minút vložte do osolenej vriacej vody (lyžička soli na liter vody), môžete pridať aj trocha octu alebo citrónovej šťavy. Potom huby sceďte, prepláchnite studenou vodou a nechajte odkvapkať. Vychladnuté huby môžete plniť do pohárov.