Každý desiaty návštevník gastroenterologickej ambulancie sa sťažuje na žlčníkové problémy. Častejšie ich mávajú ženy a riziko záchvatu stúpa s vekom. Podráždený žlčník sa niekedy ohlasuje nenápadne pálením záhy, pocitom plného žalúdka, nadúvaním či tlakom pod pravým rebrom. A pritom stačí naozaj málo – zmeniť spôsob stravovania.

Healthy,Lifestyle.,Good,Life.,Organic,Food.,Vegetables.,Close,Up,Portrait
Zdroj: Shutterstock

Uberte tuky
V strave ohľaduplnej k žlčníku je dôležité znížiť príjem tukov. Ak ten váš už naznačil problém, odporúčané množstvo tuku na deň je maximálne 60 gramov- Do tohto množstva treba okrem voľných tukov, ako je olej či maslo, započítať aj skryté tuky. Niektoré potraviny ich majú naozaj dosť, napríklad údeniny, paštéty, mastné vývary, tučné syry, pokrmy so smotanou, zmrzliny a maslové krémy či lístkové cesto.