Ríbezľové želé s rozmarínom

Potrebujete:

  • 1,5 kg ríbezlí alebo 1 liter čerstvej šťavy
  • 1 kg cukru
  • 1 balíček želírovacieho prípravku 1 : 1
  • vetvička rozmarínu

POSTUP:

  1. Do hrnca nalejte šťavu z čerstvo vylisovaných ríbezlí. Pridajte želírovací prípravok zmiešaný s 2 lyžicami cukru, premiešajte a priveďte do varu. Povarte asi minútu.
  2. Prisypte zvyšný cukor, vhoďte vetvičku rozmarínu a za stáleho miešania povarte 5 až 6 minút od chvíle, keď zmes začne bublať.
  3. Urobte test tuhosti: Ak sa želé rozteká, primiešajte mierne kopcovitú lyžičku kyseliny citrónovej.
  4. Vyberte rozmarín a želé hneď plňte do malých pohárov. Uzavrite viečkom, na 5 minút otočte hore dnom. Potom poháre opäť otočte, prikryte dekou a nechajte vychladnúť.