Francúzska cibuľačka
Zdroj: Dobré jedlo/archív

Polievka: Francúzska cibuľová s domácou bagetou

Suroviny
6 stredne veľkých cibúľ / 100 g masla / 100 ml bieleho vína / soľ, čierne mleté korenie / vývar

Na bagetu:
120 g hladkej múky / 120 g polohrubej múky / soľ / cukor / pol kocky droždia / maslo / 1 pohár mlieka / 2 vajcia

  1. Na bagetu urobte kvások z mlieka, droždia a trošky cukru. Nabehnutý kvások vylejte do múky so soľou, vajcom a maslom. Pridajte toľko mlieka, aby ste mohli vymiesiť cesto. Nechajte vykysnúť (cesto by malo zväčšiť objem o polovicu).
  2. Nakysnuté cesto ešte raz premieste a vytvarujte bagetky. Na chrbte ich niekoľkokrát narežte a nechajte dokysnúť na plechu.
  3. Bagety potrite vyšľahaným žĺtkom, osoľte hrubozrnnou soľou a pečte pri teplote 220 stupňov Celzia okolo 12 minút.
  4. Cibuľu očistite a nakrájajte na polkolieska. Dajte opiecť na dobre vyškvarené maslo, osoľte, okoreňte, podlejte vínom a nechajte chvíľku vyvariť.
  5. Potom opäť pridajte maslo, nechajte zredukovať (cibuľa má zostať krémová), zalejte vývarom, nechajte zovrieť a dochuťte. Ak chcete, zahustite zemiakom alebo škrobom, ale pokiaľ ste nešetrili maslom, nebude to potrebné.