Petržlenová

Možno ani netušíte, že táto bežná vňať má veľmi vysoký podiel vitamínov a minerálov, ktoré vám naštartujú imunitu viac než iné známe životobudiče. Petržlenová vňať obsahuje až 3-krát viac vitamínu C ako citrón a 2-krát viac ako pomaranč. Päť gramov petržlenovej vňate má toľko vitamínu C ako jablko.

Pestovanie z odrezku

Z petržlenu odrežte hornú časť, ktorá má mať asi 3 cm. Odrezok položte do hlbšieho taniera s trochou vody. Petržlen už o pár dní vyženie čerstvú vňať, ktorú môžete používať do polievok, nasekajte si ju na maslový chlebík alebo si z nej môžete robiť čaj na odvodnenie, prečistenie a posilnenie imunity.

Mrkva
Zdroj: Shutterstock

Mrkvová

Tiež má močopudné účinky ako petržlenová vňať, vďaka čomu je ideálna na odstraňovanie nadbytočnej vody z tela. No prospieva aj tráveniu a najmä pôsobí antisepticky.

Pri jej pestovaní postupujte rovnako ako pri petržlene. Vňať používajte do polievok, nátierok, ale aj do pesta. Na rozdiel od petržlenu má mierne mrkvovú príchuť a jemnejšiu štruktúru.