Ako „to“ teda robili ony?

To najzaujímavejšie sme vybrali z publikácie Poľnohospodárskeho kníhkupectva A. Neubert, ktorá vyšla v Prahe v deviatom vydaní v roku 1929. Vyskúšate zopár receptov aj vy?

Zaváranie v pare, všeobecné pokyny

Zaváranie v pare
Zdroj: shutterstock
Zaváranie v pare

 

Robí sa tak, že dobre umyté a očistené ovocie (pri kôstkovom stopky do polovice odstrihnite) vložíte do valcových pohárov a vylejete naň vychladnutý cukor. Ten má byť smažený na 2. stupeň hustoty alebo na „slabú niť“, „malú perlu“.

  1. Keď vkladáte ovocie do pohárov, buďte veľmi opatrná a robte tak pomocou rohovinovej alebo striebornej lyžice. Pohár uchopte do ľavej ruky a ovocie ukladajte po vrstvách. Ak treba, ovocie poriadne pritlačte, aby bolo v pohári čo najmenej vzduchu.
  2. Keď ste poháre naplnili, nalejte do nich cukrový roztok a dbajte na to, aby v žiadnom pohári nezostal vzduch. Pri nalievaní ho teda mierne nakloňte a roztok nalievajte pozvoľne. Pohár musí byť naplnený len tak, aby navrchu zostalo miesto aspoň na hrúbku prsta.
  3. Tesnenie na viečku utrite suchou handričkou a dbajte na to kvalitné uzatvorenie.
  4. Pri zaváraní sa poháre nesmú dotýkať navzájom a ani stien hrnca. Preto ich pred zaváraním obviažte slamou a prázdne priestory v hrnci vysteľte senom. Takto poháre neprasknú!
  5. Do hrnca nalejte asi do polovice studenej vody, zahrejte a varne na miernom ohni asi štvrťhodinu. Vypnite a vodu v hrnci nechajte vychladnúť. Poháre z nej vyberte až potom.