Krásne kompóty

  • Zavárajte iba zdravé plody, nikdy nie nahnité či otlčené. Ideálne ovocie na kompót má pevnú dužinu, úplne zrelé si nechajte na džem alebo sirup.
  • Oberajte, keď je sucho. Zaváraniny z navlhnutých plodov by sa mohli začať kaziť.
  • Ovocie umývajte až tesne pred spracovaním. Očistené, prípadne aj pokrájané ovocie ponorte na chvíľu do vody s troškou octu alebo kyseliny citrónovej, aby nezhnedlo.
  • Hrušky krátko povarte vo vode s trochou kyseliny citrónovej, jablká v cukrovom roztoku – 100 g cukru na liter vody.
  • Slivky a ringloty pri sterilizovaní nepopraskajú a nálev ľahšie prenikne dovnútra, keď ich pred nakladaním poprepichujete, napríklad kovovou grilovacou ihlou.
  • Ovocie naložené v pohároch zalejte horúcim nálevom asi 1 cm pod okraj, poháre hneď uzavrite a sterilizujte. Zrelšie plody zalievajte studeným nálevom, aby sterilizáciou príliš nezmäkli.
  • Pri sterilizovaní musia poháre vyčnievať z vody asi 2 cm. Hotové kompóty ochladzujte pomaly, aby poháre nepopraskali. Viečka majú byť mierne prehnuté dovnútra.

Aký nálev?

Pri príprave kompótov je najdôležitejší nálev. Dávka cukru na liter vody sa líši podľa druhu ovocia. Najmenej vyžadujú hrušky – 300 g, o niečo viac hrozno a slivky – 350 g, broskyne, jablká a čerešne okolo 400 g, jahody, maliny a višne 600 g. Najsladší nálev potrebujú ríbezle a egreš – 700 až 800 g cukru na liter vody.

TIP!

Aký čas je potrebný na sterilizovanie kompótov, aby sa nerozvarili? Málo zrelé plody v pollitrových pohároch potrebujú 20 až 25 minút, v litrových 30 až 35 minút. Zrelším plodom stačí 15 až 20 minút. Teplota vody v sterilizačnom hrnci by nemala prekročiť 85 °Celzia.