Džem, lekvár, marmeláda

Džem, lekvár, marmeláda
Zdroj: Laura Witteková
Džem, lekvár, marmeláda

Aký je medzi nimi rozdiel?

 Chutné džemy

  • Varte ich v dávkach po 1 kilograme v širokom kastróle s nepriľnavým povrchom. Ak nepoužijete želatínovací prípravok, odparujte vodu za stáleho miešania, až kým zmes nezhustne. Celkový čas varu by však nemal presiahnuť 15 až 20 minút.
  • Džemy môžete pripraviť aj z menej zrelého ovocia, no pre výraznejšiu chuť a vôňu pridajte trocha úplne zrelých plodov rovnakého druhu. Väčšie ovocie pokrájajte na kúsky, ovocie s drobnými kôstkami alebo hrubou šupkou prelisujte.

Jemné marmelády

  1. Marmelády sa robia z ovocných pretlakov alebo z drene, ktoré sa prevaria do rôsolovitej konzistencie.
  2. Pretlak varte na prudkom ohni, kým sa neodparí voda, až potom pridajte cukor.
  3. Marmeláda musí byť hustejšia ako džem. Ak má ovocie prirodzene málo pektínu, napríklad jablká a višne, musíte pektínové látky pridať.
  4. Menej zrelé ovocie má viac pektínu, preto je rôsol z neho hustejší. Príliš dlhé varenie však pektín odbúrava, preto marmeláda zhnedne a je redšia.
  5. Marmelády môžete pripraviť z jedného druhu ovocia alebo z rôznych kombinácií.

Husté lekváre

  • Lekvár sa varí z úplne zrelého ovocia. Dokonalým odparením vody vznikne hustá konzistencia, preto sa lekvár nepokazí.
  • Pred varením ovocie prepasírujte alebo pomeľte a premiešajte s cukrom. Sladké ovocie v pomere 3 : 1 (na 3 diely ovocia 1 diel cukru), menej sladké ovocie v pomere 2 : 1.
  • Počas varenia lekvár neustále miešajte, aby sa nepripálil, inak nepríjemne zhorkne.
  • Lekváre ľahko pripravíte aj pečením ovocia v rúre.