Slivkový lekvár z rúry

Slivkový lekvár z rúry
Zdroj: Shutterstock
Slivkový lekvár z rúry

Potrebujete:

  • 2 kg zrelých sliviek
  • 2 lyžice octu
  • 300 g cukru
  • pol lyžičky mletej škorice
  • 2 až 3 klinčeky
  • 4 lyžice rumu

POSTUP:

  1. Deň vopred slivky umyte, vykôstkujte a pokrájajte na štvrtinky. Primiešajte ostatné suroviny a nechajte v chladničke približne 24 hodín.
  2. Slivkovú zmes rozmixujte a vylejte na hlboký nepriľnavý plech. Vložte do rúry rozohriatej na 220 °Celzia (nastavte horný a spodný ohrev). Keď slivková masa začne bublať, teplotu znížte na 150 °Celzia. Pečte 3 až 4 hodiny, občas premiešajte, kým sa neodparí všetka tekutina a lekvár nie je hustý ako od babičky.
  3. Horúci lekvár naložte do pohárov, uzavrite a poháre na niekoľko minút otočte hore dnom. Potom nechajte pomaly vychladnúť pod dekou.

Pre diabetikov
Aj diabetici milujú kompóty a džemy, akurát musia byť bez cukru. Nálevy na kompóty pripravíte s umelým sladidlom, ale nie je jedno, ktoré použijete. V prvom rade musí byť ovocie vhodné na tepelnú úpravu. Sladké ovocie sa dá zaliať aj čistou vylisovanou šťavou z rovnakého druhu ovocia alebo jablčnou. Keďže v džemoch chýba konzervačný prípravok, v tomto prípade cukor, musíte ich sterilizovať. Prácu vám uľahčí želírovací „cukor“ určený špeciálne pre diabetikov.