Ako sa zmenili?
Rastlinné tuky prešli v posledných rokoch zásadnými zmenami a majú úplne iné zloženie ako prvé margaríny, ktoré by dnes určite nezodpovedali kritériám zdravej výživy. Súčasné výrobky majú výbornú chuť a vôňu, príjemnú farbu a roztierateľnosť, priaznivý pomer mastných kyselín a niektoré sú obohatené aj o vitamíny rozpustné v tukoch, najmä A, D a E.

Čo bez masla nechutí
Zdroj: Shutterstock
Čo bez masla nechutí

Nezvyšujú cholesterol
Kvalitné margaríny sa vyrábajú z rastlinných olejov a neobsahujú žiadny cholesterol ani umelé farbivá. Majú nízky obsah nasýtených mastných kyselín a vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. V niektorých je aj nezanedbateľné množstvo nenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6, ktoré priaznivo ovplyvňujú hladinu cholesterolu.