Ak sa povie príloha, predstavíte si väčšinou ryžu, zemiaky či cestoviny. Ak redukujete porcie, väčšinou práve príloha ako prvá padne za obeť. Nie je to však najlepšie riešenie, píše magazín Zdravie.
Varte ich celé
Finta spočíva v detailoch. Obľúbenú prílohu, na ktorú ste zvyknutí, stačí len správne pripraviť. Ak zbožňujete zemiaky, doprajte si ich. Varte a podávajte ich však radšej v šupke. Zachováte tak viac živín, samozrejme aj viac vlákniny, takže vás skôr zasýti menej kúskov.
VEĽKÁ KALORICKÁ TABUĽKA PRÍLOH: Viete, z ktorých sa priberá najviac?
Všetko v šupke
To isté platí v prípade ryže. Siahnite po nelúpanej ryži, ktorú obmeňte s nízkokalorickým kuskusom, bulgurom, pohánkou. Vhodnou prílohou k mäsku či rybám je aj pečivo. Malo by však byť poctivé celozrnné alebo kváskové. Výborný nápad v jesennom a zimnom období je prílohu nahradiť strukovinami.
Prílohu treba
Vyradenie sacharidov pri chudnutí je zásadná chyba. Riskujete totiž extrémny pocit hladu, nedostatok energie, stratu výkonnosti i chuti v chudnutí pokračovať. Je preto lepšie, ak k mäsu tú kôpku ryže vrátite. Dôležitejší je správny pomer a množstvo. Dbajte na to, aby tanier vždy vyzeral približne rovnako:
- 1/5: zelenina - čerstvá, dusená, pečená, grilovaná alebo polievka
- 1/4: bielkoviny
- 1/4: sacharidy
Jedna podmienka
Netreba však zlomiť palicu ani nad klasickou bielou ryžou, bielym pečivom či koláčikom. Ako si ich dopriať a zároveň schudnúť? Aj jednoduché sacharidy môžu pri chudnutí prospieť. Jediná podmienka je predchádzajúci fyzický výkon, kedy skvele naštartujú regeneráciu.