Priaznivé účinky hrozna na zdravie potvrdili mnohé výskumy, preto právom patrí medzi superpotraviny. Je výbornou prevenciou onkologických ochorení, srdcovo-cievnych chorôb, cukrovky, hypertenzie i obezity.
Zlepší zrak i postavu
Hrozno je bohaté na karotenoidy – rastlinné pigmenty, ktoré sú dôležité pre dobré videnie. Luteín a zeaxantín chránia pred sivým zákalom a degeneráciou makuly, ktorá je príčinou stareckej slepoty. Sladké bobule obsahujú 15 až 22 percent ovocného a hroznového cukru, ale energiu z neho uvoľňujú postupne, preto sa neukladá do tukových zásob. Pomalé rozkladanie hroznového cukru udržiava pozornosť a zvyšuje fyzickú aj psychickú aktivitu. Ak máte chuť maškrtiť, zjedzte strapec hrozna.
Pribrzdí starnutie
Niektoré fytonutrienty v hrozne podporujú duševnú sviežosť i celkovú vitalitu a spomaľujú starnutie. Výskumy ukázali, že resveratrol aktivuje tri gény zodpovedné za dlhovekosť, podobne ako nízkoenergetická strava s optimálnym množstvom živín. Kalifornskí vedci zistili, že konzumácia hrozna dvakrát denne počas šiestich mesiacov chráni mozog pred degeneráciou v tých častiach, ktoré súvisia so zhoršovaním pamäti a s rozvojom Alzheimerovej choroby.