3. kolo: Vláknina
Nestráviteľná časť potravy na seba viaže škodlivé látky a odvádza ich z tela, čím chráni sliznicu čriev pred rozvojom rakoviny. Vláknina pomáha stabilizovať hladinu krvného cukru, znižuje hladinu škodlivého cholesterolu a tým aj riziko srdcovo-cievnych ochorení a je dôležitá aj pre udržiavanie optimálnej hmotnosti. Dostatočný príjem vlákniny – 25 až 30 g denne – chráni pred chorobami srdca a tráviacej sústavy vrátane rakoviny hrubého čreva. Zo 100 g reďkoviek získate 1,6 g vlákniny, zo 100 g kalerábu 3,6 g. Ďalší bod pre kaleráb.
Stav: 0 :3
V chrumkavom súboji suverénne víťazí: Kaleráb
Mladý šťavnatý kaleráb doplní cenné vitamíny a minerálne látky, najmä biotín (vitamín B7), vitamín C, vápnik, železo, draslík, síru a selén. Selén chráni pred voľnými radikálmi, síra zabíja baktérie, biotín vyživuje pokožku a vlasy. Kaleráb obsahuje aj niektoré vzácne látky, napríklad inositol zabraňuje rozvoju sklerózy a cholagogum zlepšuje vylučovanie žlče. Výsledky výskumov ukázali, že izotiokyanáty, sulforafán a indol-3-carbinol chránia pred rakovinou hrubého čreva. Chrumkanie kalerábu zlepšuje sústredenie i náladu a odbúra stres, preto je ideálny na desiatu do práce i do školy.