Údeniny a ryby
Nasvietené pod sklom vyzerajú krásne, ale niekedy je to len efekt podobný ružovým  okuliarom. Požiadajte, aby vám ukázali tovar na bežnom svetle, skôr ako si ho dáte zabaliť. Pôvodcom letných salmonelóz bývajú najmä údené makrely. Väčšiu istotu máte pri vákuovo balených výrobkoch.

Pečené ryby
Zdroj: Peter Záhrdník
Pečené ryby

Burgery a spol.
V reštauráciách  veľkých reťazcov  príprava rýchleho  občerstvenia pod- lieha prísnym  pravidlám a kontrole, takže riziko by malo byť mini­málne. Celkom iná situácia je v malých stánkoch a bistrách. Buďte opatrné a všímajte si aj čistotu prostredia, obsluhy a spôsob manipulácie s jedlom.

Mrazené  polotovary
Zdanlivo sú v poriadku, ale zdanie často klame. Neberte tie, čo ležia v otvorených boxoch navrchu, kde sa začnú topiť. Platí pravidlo, že raz rozmrazená potravina sa už nesmie znova zmrazovať. Prstami skontrolujte, či vo vrecúšku nevŕzga ľad. Ak áno, obsah asi nebude celkom v poriadku.