Foodblogerka Marta Marčáková, autorka dvoch častí úspešných kuchárskych kníh Príbehy z kuchyne 1 a 2, nám prezradila svoj recept na ovocný crumble do každého počasia. V zime príjemne zahreje a počas horúceho leta ho môžete podávať so zmrzlinou alebo ovocnou dreňou, ktorá vás príjemne osvieži.

Jeho príprava je rýchla a jednoduchá, obzvlášť ak na pečenie použijete parnú rúru rovnako ako Marta, autorka blogu The Story of a Cake. „Keď som si nedávno zariaďovala kuchyňu, vybrala som si parnú rúru SteamPro od AEG a nikto som toto rozhodnutie neoľutovala. Môžem si vybrať, koľko pary chcem pridať do pečenia a tak ovplyvniť ako veľmi vláčne alebo chrumkavé budú moje koláče.“

Martin recept na ovocný crumble

Ingrediencie:
2-3 menšie jablká
100 g malín
70 g čučoriedok
1-2 polievkové lyžice medu (podľa chuti)
jadro z vanilkového lusku (alebo 1 ČL vanilkovej esencie)
100 g jemných ovsených vločiek
40 g vlašských orechov
40 g kešu alebo mandlí
40 g rozpusteného arašidového masla
80 g zmäknutého masla
1 čajová lyžička škorice
40 g trstinového cukru
1-2 polievkové lyžice zmrzliny alebo ovocnej drene (podľa chuti)

Postup:
1. Pripravíme si stredne veľkú zapekaciu misu a vymažeme ju maslom.
2. Jablká očistíme a nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s ovocím. Pridáme med podľa chuti a vanilkovú esenciu.
3. Ovocie rovnomerne rozložíme na dno zapekacej misky.
4. V hrnci rozpustíme maslo spolu s arašidovým maslom. V miske zmiešame vločky, posekané mandle aj vlašské orechy. Pridáme škoricu, cukor a zalejeme maslom. Zmes premiešame, nesmie byť suchá a dáme na ovocnú vrstvu.
5. Crumble vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a zapekáme asi 25 minút.
6. Podávame s obľúbenou zmrzlinou alebo s ovocnou dreňou :)