Nachystajte poháre a viečka

Skôr ako sa pustíte do zavárania, pripravte si poháre a viečka, pretože pred naložením zeleniny musia byť suché. Najprv ich dôkladne vyumývajte saponátom v horúcej vode a opláchnite. Umyté poháre prelejte vriacou vodou alebo ich sterilizujte v rúre, aby ste mali istotu, že sa zničili všetky mikróby. Ako na to? Poháre poukladajte na plech s vodou otočené hore dnom. Rúru nastavte na 100 °C na 10 minút. Viečka stačí vložiť do hrnca a zaliať vriacou vodou na pár minút. Poháre ani viečka neutierajte, nechajte ich voľne usušiť. Viečka by ste mali použiť zakaždým nové, staré a poškodené vyhoďte.

TIP!

Ak máte umývačku riadu, ušetrí vám čas i prácu. Na umývanie pohárov nastavte intenzívny program s najvyššou teplotou.

Chyby pri zaváraní uhoriek
Zdroj: shutterstock
Chyby pri zaváraní uhoriek

Vyperte uhorky

Čím sú uhorky menšie a tvrdšie, tým lepšie. Ideálna veľkosť je 7 až 10 cm a priemer 1,5 až 3 cm. Ľahšie sa plnia do pohárov, nerozvaria sa a ostanú chrumkavé. Väčšie ukladajte do pohára ako prvé, menšie si nechajte navrch. Z uhoriek odstráňte stopky a prípadné zvyšky kvetov, vložte ich do vody, vydrhnite kefkou a niekoľkokrát po sebe opláchnite, kým voda neostane čistá, pretože každá špina je potenciálny zdroj plesne.

TIP!

Tajomstvo úspechu je v dokonalej čistote pohárov, viečok a zeleniny.