Nie je predsa nad to, dať si k obedu sladučké domáce marhule. A pretože najzdravší cukor je ten v prírodnom obale, teda priamo v ovocí, ukážeme vám, ako prejsť z klasického precukrovaného spôsobu na podstatne zdravšie biozaváranie.

Zavárajte s rozumom

Do zaváranín sa dnes pridáva cukor úplne bežne. Kedysi ho však naši predkovia nemali, a tak si pomáhali, ako vedeli. Zaváranie bolo vlastne zahusťovanie štiav či rozvareného ovocia. Vyskúšajte túto metódu aj vy. Ako? Tak, že prírodný cukor nachádzajúci sa v ovocí skoncentrujete odparením časti vody z ovocia. Odparujte prudko a krátko, aby chute a vône neunikli a aby ste uchránili pred poškodením vitamíny aj pektíny. Ide o jednoduchý, rýchly, lacný, zdravý a chutný spôsob zavárania.

Aký pomer ovocia a nálevu?
Zdroj: shutterstock
Aký pomer ovocia a nálevu?

Náhrada cukru

Namiesto nezdravo presladených nálevov použite prírodný nálev. To znamená, že ovocie zavaríte do chutných ovocných štiav. Tie si pripravíte z ovocia, ktorého máte v záhrade dostatok, alebo ktoré je cenovo najdostupnejšie na trhu. Nálevové šťavy nemusia byť len koncentrované, možno ich zriediť vodou v pomere 1 : 1. Takisto platí, že nálev nemusí byť z toho istého ovocia, aké zavárate. Pokojne skombinujte šťavu podľa vlastnej chuti z viacerých druhov ovocia. V tej potom ovocie blanšírujte, teda krátko povarte, a môžete sterilizovať. Šťavy pripravujte v odšťavovači alebo lisovaním ovocia v malom vinohradníckom lise.

Blanšírovanie

Pri klasickom zaváraní sa svieža farba ovocia mení na nevýraznú, degraduje sa chuť, ničia sa pektíny, betakarotén a najmä vitamín C. Vašou úlohou by však malo byť zachovať maximálne množstvo výživných, ochranných a chuťových látok v ovocí. Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je blanšírovanie, čiže predváranie.

Náhrada cukru
Zdroj: shutterstock
Náhrada cukru

Ako na to? Úplne jednoducho. Nálev v hrnci privediete do varu, po malých dávkach doň ponoríte ovocie a prevaríte ho. Stačí 2 až 5 minút. Teplota vnútri ovocia musí vystúpiť aspoň na 70 °C, aby sa enzýmy čo najrýchlejšie rozložili a nemohli negatívne ovplyvniť kvalitu výrobku. Predvarené ovocie ešte za horúca vložíte do tepelne dezinfikovaných pohárov, zalejete vriacim nálevom, uzavriete, vložíte do hrnca s horúcou vodou a sterilizujte predpísaný čas.