Vlašské orechy, lieskovce a mandle patria medzi biologicky veľmi cenné potraviny. Nachádzajú sa v nich kvalitné bielkoviny, vláknina, vitamíny B, E a K, vápnik, horčík, draslík, železo, meď, zinok, mangán, fosfor a mnohé ďalšie minerálne látky a stopové prvky. Je síce pravda, že obsahujú veľa tuku, no tvoria ho prevažne kvalitné nenasýtené mastné kyseliny prospešné pre srdce, cievy i pokožku.
Vlašské orechy
Sladké aromatické jadrá majú tvar ľudského mozgu, preto sú vraj najlepšou výživou pre tento telesný orgán, ale aj pre nervovú sústavu. Obsahujú veľké množstvo mastných kyselín omega-3, ktoré prospievajú aj srdcu a cievam. Chránia aj pred rakovinou hrubého čreva, podporujú imunitu a duševnú činnosť. Na podráždenosť, stres, depresiu a nervové vyčerpanie sa od-porúča raňajkovať obilniny s vlašskými orechmi. Mali by ste ich po troškách jesť pravidelne, keď duševne pracujete alebo študujete.
Lieskovce
Lieskové oriešky patria medzi menej mastné a pre vysoký obsah vápnika a horčíka sú obľúbenou maškrtou športovcov. V jadrách je vzácny bór, ktorý spevňuje kosti. Lieskovce stimulujú činnosť mozgu a prospievajú nervom, preto sa odporúčajú ako prevencia neuróz a anémie, na zvýšenie odolnosti proti stresu a podporu pamäti. Navyše povzbudzujú činnosť čriev, posilňujú cievy a srdce. Podľa výskumov lieskovce spomaľujú mentálne chradnutie u seniorov.
Mandle
Jadrá mandľových kôstok sú ideálne pre ženy, pretože majú mimoriadne vysoký obsah vitamínu E – až 26 mg v 100 g, ktorý spolu s nenasýtenými mastnými kyselinami pôsobí na pleť ako elixír. Mandle obsahujú iba 50 percent tuku, veľa niacínu, tiamínu, riboflavínu, horčíka, vápnika, mangánu, fosforu a zinku. Upokojujú podráždené nervy, posilňujú imunitu, zlepšujú kvalitu pokožky, vlasov a nechtov.