Pripravte poháre
Skôr ako sa pustíte do zavárania, pripravte si poháre a viečka, pretože pred naložením zeleniny musia byť suché. Najprv ich dôkladne vyumývajte saponátom v horúcej vode a opláchnite. Umyté poháre prelejte vriacou vodou alebo ich sterilizujte v rúre, aby ste mali istotu, že sa zničili všetky mikróby.

Božské uhorky
Zdroj: shutterstock
Božské uhorky

Ako na to?
Poháre poukladajte na plech s vodou otočené hore dnom. Rúru nastavte na 100 °Celzia na 10 minút. Viečka stačí vložiť do hrnca a na pár minút zaliať vriacou vodou. Poháre ani viečka neutierajte, nechajte ich voľne usušiť. Viečka by ste mali použiť zakaždým nové, staré a poškodené vyhoďte.

Vyumývajte uhorky
Čím sú uhorky menšie a tvrdšie, tým lepšie. Ideálna veľkosť je 7 až 10 cm a priemer 1,5 až 3 cm. Ľahšie sa plnia do pohárov, nerozvaria sa a ostanú chrumkavé. Väčšie ukladajte do pohára ako prvé, menšie si nechajte na vrch. Z uhoriek odstráňte stopky a zvyšky kvetov, vložte ich do vody, vydrhnite kefkou a niekoľkokrát po sebe opláchnite, kým voda neostane úplne čistá. Každá špinka totiž predstavuje potenciálny zdroj plesne. Tajomstvo úspechu je v dokonalej čistote pohárov, viečok a zeleniny.

Ingrediencie podľa chuti

  • Uhorky budú mať lepšiu chuť, keď okrem korenín pridáte do pohárov aj inú zeleninu. Ak použijete prípravok na zaváranie uhoriek, ktorý už obsahuje koreniny, dávajte pozor, aby ste nálev neprekorenili.
  • Korenia: celé čierne korenie, horčičné semienka, nové korenie, bobkový list, prípadne aj klinčeky
  • Zelenina: kôpor, cibuľa (celé minicibuľky alebo kolieska veľkej), mrkva, petržlen, chren, strúčik cesnaku, feferónka, vínny list