Tekvice, ktoré dozrievajú na jeseň, majú hrubú, tvrdú šupku a dobre uskladnené vydržia aj pol roka. Dužina si zachová cenné živiny, čo oceníte najmä v blížiacich sa chladných mesiacoch.

Posilňujú imunitu

Oranžové tekvice sú bohaté na betakarotén, jeho množstvo však závisí od odrody. Najviac betakaroténu má muškátová tekvica, malá miska varenej dužiny obsahuje až 1,3-násobok jeho dennej potreby. Z jednej molekuly tohto rastlinného farbiva – karotenoidu – vzniknú dve molekuly vitamínu A, ktorý je dôležitý pre silnú imunitu a zdravú pokožku. Koža je totiž dôležitou súčasťou imunitného systému, pretože prvá prichádza do kontaktu s baktériami, vírusmi a iný­mi škodlivými mikróbmi.

Jedinečný
mix antioxidantov
v oranžových tekviciach znižuje riziko
rakoviny prsníka u žien
až o 50 percent
Zdroj: Shutterstock

Chránia zrak i mozog

Všetky odrody jesenných tekvíc majú vysoký obsah vitamínov C a E, vlákniny, draslíka, medi a mangánu. Dužina oranžových tekvíc obsahuje aj tri silné antioxidanty, dôležité na zachovanie dobrého zraku – luteín, zeaxantín a kryptoxantín. Výskumy ukázali, že výnimočná kombinácia antioxidantov v oranžových tekviciach chráni ženy pred rakovinou prsníka, vo vyššom veku spoma-ľuje starnutie mozgu, čím znižuje riziko demencie, a podporuje liečbu chronických zápalov. Chráni aj pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a cukrovkou 2. typu.