Ak je polievka veľmi riedka
Krémové a smotanové polievky zahusťujte vajcom a smotanou tak, že 1 žĺtok zmiešajte s 3 lyžicami smotany a s 2 až 3 lyžicami polievky. Potom premiešajte a nechajte zovrieť. Polievku môžete zahustiť aj trochou krupice či maizeny rozmiešanej v studenej vode.

Hubová kyslá polievka so strateným vajcom a zemiakmi
Zdroj: Dobré jedlo
Hubová kyslá polievka so strateným vajcom a zemiakmi

Ak je polievka veľmi hustá
Rozrieďte ju trochou vývaru (čerstvého, z kocky bujónu či z vegety) a nechajte zovrieť. Podľa potreby dochuťte koreninami.

Omáčka sa zrazila alebo zostala hrčkavá
Smotanové omáčky vymiešajte v mixéri. Maslové omáčky zmixujte s trochou horúcej vody alebo mlieka a potom zašľahajte kúsok masla.

Ak omáčka zredla
Nechajte ju vrieť, kým nezhustne a neodparí sa prebytočná voda. V studenej tekutine rozmiešajte trochu maizeny, pridajte do omáčky a varte, kým nezhustne. Šťavu k mäsu môžete zahustiť aj zemiakovou kašou v prášku.