Ako zavárať cuketu?
Ako využiť cuketu, keď ste mali v záhrade peknú veľkú úrodu a už neviete, čo s ňou? Zavarte si ju – buď ako základ na cuketovú polievku či prívarok, alebo nasladko na spôsob ananásového kompótu.
Naslano
Očistenú cuketu nastrúhajte na tenké pásiky, rukami vyžmýkajte a dajte do zaváracích pohárov. Nálev uvarte z 2 litrov vody, 2 lyžíc octu, 2 lyžíc cukru a 2 lyžičiek soli. Poháre zalejte asi 2 cm od horného okraja a dobre uzatvorte. Sterilizujte v hrnci vystlanom utierkou od bodu varu 20 minút. Potom vyberte, otočte hore dnom a nechajte pod dekou vychladnúť. Takáto cuketa, to je základ na letné voňavé jedlo aj v zime.
Nasladko
Cuketu nakrájajte na kocky, posypte kryštálovým cukrom (asi 200 g), zalejte 500 ml vody a pridajte lyžičku kyseliny citrónovej. Nechajte 12 hodín odležať. Na druhý deň prevarte, pridajte nakrájaný ananás z konzervy a šťavu z pol citróna. Premiešajte, rozdeľte do fliaš a uzatvorte. Sterilizujte od bodu varu asi 10 minút.
Čitateľka Ivana, Jasenica