Sušené kuchynské bylinky vôbec nie sú lacné. Keď denne varíte, miniete kopu peňazí, kým si opäť vypestujete čerstvé. Ako ich správne usušiť, aby nestratili farbu, vôňu ani chuť?

Najvhodnejší čas

Bylinky zberajte, kým sú mladé a svieže, vtedy majú najvyšší obsah účinných látok. Natrhané bylinky sa neodporúča oplachovať vodou, mohli by chytiť pleseň. Ak sú zaprášené, večer pred zberom ich jemne osprchujte hadicou, aby do rána uschli. Na sušenie vyberte iba pekné, dobre vyfarbené vňate. Na výber máte niekoľko spôsobov sušenia.

Zásoby podľa našich babičiek
Zdroj: shutterstock
Zásoby podľa našich babičiek

Na vzduchu

Najjednoduchší, ale aj najdlhší spôsob sušenia, ktorý sa nemusí vždy vydariť. Vňate pri ňom ľahko stratia farbu a pri vysokej vzdušnej vlhkosti môžu chytiť pleseň, preto sa neodporúča sušiť ich v kuchyni. Veľmi aromatické bylinky sušte oddelene.

1. Bylinky rozložte v tenkej vrstve na papier na pečenie a sušte pri izbovej teplote v suchej, tmavej a vzdušnej miestnosti. Občas ich skontrolujte a poprehŕňajte rukou. Bylinky sú optimálne usušené, keď šuštia a mrvia sa v prstoch.

Minitest suchosti

Trocha byliniek hermeticky uzavrite do igelitového vrecúška. Ak sa po pár hodinách orosí, ešte nie sú celkom suché.

2. Vňate zviažte do kytičiek po 5 až 8 stoniek a zaveste voľne, aby sa navzájom nedotýkali. Sušte v suchej, dobre vetranej miestnosti, kde je teplota 20 až 25 °C. Čím menej svetla, tým krajšiu farbu si uchovajú. Ak ich zavesíte na povalu, do stodoly či záhradného domčeka, môžete viazaničky ochrániť papierovým vrecúškom, aby sa na ne neprášilo, sušenie však potrvá dlhšie.

Bylinky nikdy nesušte na priamom slnku.
Zdroj: shutterstock
Bylinky nikdy nesušte na priamom slnku.

POZOR!

Bylinky nikdy nesušte na priamom slnku.

TIP!

Existujú aj špeciálne závesné siete na sušenie, kde môžete bylinky rozložiť naplocho. Siete majú 1 až 8 kruhových poschodí rôzneho priemeru a od toho sa odvíja aj ich cena.