ZO ŠUPIEK... 
 
... chrumkavé čipsy 
Zemiaky, mrkvu a paštrnák pred olúpaním dôkladne umyte a očistite kefkou. Šupky z nich vložte do misky a premiešajte s olejom, korením, (so štipkou rasce, koriandra...) a so soľou podľa chuti. Preložte na plech a pečte v rúre 25 minút pri teplote 150 stupňov Celzia. 

Zo šupiek
Zdroj: shutterstock
Zo šupiek

... sladké čipsy 
Šupky z jabĺk posypte cukrom a škoricou, dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 20 až 30 minút pri teplote 150 stupňov Celzia. 
 
... chutný vývar 
Topinambury (hľuzy slnečnice hľuznatej) sa vracajú na výslnie. Pred olúpaním ich starostlivo umyte a vydrhnite kefkou. Šupky použite na zvýraznenie chuti zeleninového vývaru. 

Lahodný čaj
Zdroj: Shutterstock
Lahodný čaj

... lahodný čaj 
Pri lúpaní jabĺk a hrušiek často odstránite aj tenkú vrstvičku dužiny, ktorá tak vyjde navnivoč. Tieto odrezky však môžete použiť pri príprave ovocného čaju. Dajte ich na hodinu sušiť do rúry pri teplote 50 stupňov Celzia a po vychladnutí odložte do uzatvárateľnej sklenej nádoby alebo do papierovej škatuľky. Budete si z nich môcť uvariť „ovocný čaj“ s rôznymi príchuťami pridaním napríklad lipového kvetu, šípok či medovky.