Napravia trávenie, vyhladia vrásky, zlepšia náladu aj zoštíhlia. Čo ešte dokážu? Obsahujú vysoké hladiny fytonutrientov – rastlinných látok, ktoré priaznivo ovplyvňujú zdravie, preto si zaslúžia viac pozornosti.
Unikátny mix živín
V slivkách je množstvo vitamínov, najmä A, B a K, minerálnych látok a stopových prvkov. Draslík chráni pred vysokým krvným tlakom a je dôležitý pre srdce, nervy a svaly. Fosfor a vápnik posilňujú zuby a kosti. Železo, meď a mangán sú nevyhnutné pre krvotvorbu a zdravé bunky. Horčík využívajú svaly, mozog a metabolizmus. Zinok podporuje imunitu aj fyzickú výkonnosť a pomáha pri liečbe chronických ochorení. Meď je nevyhnutná aj na tvorbu kolagénu a elastínu, ktoré pokožku spevňujú a dodávajú jej pružnosť.
Sila antioxidantov
Červenú a modrú farbu slivkám dodávajú antokyány – rastlinné farbivá zo skupiny flavonoidov, ktoré spolu s polyfenolmi a karoténmi chránia bunky pred oxidačným stresom. Podrobnou analýzou viac ako 100 odrôd sliviek sa zistilo, že obsahom antioxidantov konkurujú aj čučoriedkam. Antioxidačná sila sliviek pomáha zneškodňovať voľné kyslíkové radikály, ktoré sa podieľajú na vzniku srdcových a nádorových ochorení, najmä rakoviny prsníka, pomáha aj pri zápaloch kĺbov a pľúc a chráni pred degeneráciou makuly – miesta na sietnici, kde je najostrejšie videnie.