Napravia trávenie, vyhladia vrásky, zlepšia náladu aj zoštíhlia. Čo ešte dokážu? Obsahujú vysoké hladiny fytonutrientov – rastlinných látok, ktoré priaznivo ovplyvňujú zdravie, preto si zaslúžia viac pozornosti.

Unikátny mix živín

V slivkách je množstvo vitamínov, najmä A, B a K, minerálnych látok a stopových prvkov. Draslík chráni pred vysokým krvným tlakom a je dôležitý pre srdce, nervy a svaly. Fosfor a vápnik posilňujú zuby a kosti. Železo, meď a mangán sú nevyhnutné pre krvotvorbu a zdravé bunky. Horčík využívajú svaly, mozog a metabolizmus. Zinok podporuje imunitu aj fyzickú výkonnosť a pomáha pri liečbe chronických ochorení. Meď je nevyhnutná aj na tvorbu kolagénu a elastínu, ktoré pokožku spevňujú a dodávajú jej pružnosť.

Ak trpíte zápchou alebo máte
nepravidelnú stolicu,
pred spaním vypite
pohár čistej slivkovej
šťavy.
Zdroj: Shutterstock

Sila antioxidantov

Červenú a modrú farbu slivkám dodávajú antokyány – rastlinné farbivá zo skupiny flavonoidov, ktoré spolu s polyfenolmi a karoténmi chránia bunky pred oxidačným stresom. Po­drobnou analýzou viac ako 100 odrôd sliviek sa zistilo, že obsahom antioxi­dantov konkurujú aj čučoriedkam. Antioxidačná sila sliviek pomáha zneškodňovať voľné kyslíkové radikály, ktoré sa podieľajú na vzniku srdcových a nádorových ochorení, najmä rakoviny prsníka, pomáha aj pri zápaloch kĺbov a pľúc a chráni pred degeneráciou makuly – miesta na sietnici, kde je najostrejšie videnie.