Nechcete už nikdy zlepené cestoviny ani suchú rybu?

Nechcete už nikdy zlepené cestoviny ani suchú rybu?

Základom pre dobre uvarené, ale nie rozvarené cestoviny, je dostatok vody. Na 100 gramov cestovín potrebujete minimálne liter.

Varte ich vo väčšom hrnci, aby mali dostatok miesta, a vodu nezabudnite osoliť. Cestoviny by mali byť pripravené ,na skus‘, nie rozvarené na blato – okrem toho, že prevarené cestoviny nie sú chutné a priberá sa z nich.

TIP!
Špagety ani iné druhy cestovín nevarte s olejom a ani ich po uvarení nepremývajte pod tečúcou vodou, iba ich sceďte. Bude na nich lepšie držať omáčka.

Už nikdy suchá ryba
Ryby a morské plody sú plné bielkovín a prospešné pre zdravie. Nepotrebujú však dlhé pečenie, smaženie či varenie. Inak ostanú bez chuti, prípadne vysušené. Ako na ne? Po pár minútach prípravy skontrolujte vidličkou, ako filet ryby vyzerá vnútri. Ak už nie je ,sklovitý‘, je hotový. Alebo sa držte pravidla francúzskej kuchyne, ktoré znie: Ružová pri kosti. To znamená, že pri pečení ryby vcelku by nemali byť veľké kosti v jej vnútri úplne prepečené.

Pre šikovné gazdinky
1. Mladé zemiaky šúpte vo vode, nebudete mať hnedé prsty.
2. Hrášok do mrazničky najskôr obarte vriacou vodou a vzápätí ponorte do chladnej vody s ľadom. Zostane krásny zelený.
3. Kuracie rezne budú výborne mäkké, ak ich vyklepané a osolené namočíte na 30 minút do mlieka. Potom obaľte v trojobale a vypražte.
4. Mak bude mať výbornú chuť, ak ho pred zomletím nasucho krátko opražíte na panvici.
5. Koláče budú mať krásnu zlatistú farbu, ak ich pred pečením potriete mliekom.
6. Olúpané orechy uskladnite v mrazničke vo vzduchotesne uzavretom mikroténovom vrecku. Radšej v menšom množstve, ktoré naraz použijete. Takto vydržia najmenej trištvrte roka a bez problémov sa dajú zomlieť či sekať.
7. Petržlenovú vňať a kôpor uskladnite v mrazničke v mikroténovom vrecku. Najlepšie ihneď, ako ich odtrhnete v záhrade.
8. Ak vám zvýši zemiakové pyré, použite ho na prekladané zemiakové pagáče, stačí pripraviť základné kysnuté cesto. Sú výborné a ľahké ako pierko.
Čitateľka Blažena, Úľany nad Žitavou

BÁJEČNÝ Tip!
Úľava pre septik

Z času na čas vylejte do toalety napojenej na septik prírodný biely jogurt. Po spláchnutí sa už baktérie postarajú o všetko potrebné. Rovnako ekologický a ekonomický je aj ocot. Nalejte ho do záchodovej misy, nechajte pôsobiť asi 20 minút a spláchnite.

Autor: zp
Foto: Shutterstock.com, archív firiem

Focus Media

Video

Diskusia

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa