Plesnivá zelenina: Ako ju spoznať ešte pred jej uvarením?

Plesnivá zelenina: Ako ju spoznať ešte pred jej uvarením?

Či už si prinesiete domov zeleninu z obchodu alebo ju nazbierate z vašej záhrady, správne skladovanie je kľúčovým faktorom pri udržaní jej čerstvosti a kvality.

Zelenina sa stáva aktívnou už v pôde pre škodlivé mikroorganizmy, ktoré nám môžu spôsobiť ochorenia, niekedy dokonca ešte pred odporúčaným dátumom spotreby. Aj keď budete mať zeleninu v chladničke, môžete nakoniec skonzumovať plesne, baktérie aj kvasinky.

Skladovanie
Všetka zelenina môže byť toxická, keď ju nebudete držať na bezpečnom mieste a pri správnej teplote, ktorá nie je dostatočne chladná, aby sa pri nej nerozmnožovali škodlivé mikroorganizmy. Bezpečná doba skladovania zeleniny sa líši. Mäkká, vodnatá zelenina, ako špenát a šalát, zostane vo výbornom stave za menej ako jeden týždeň. Krájaná zelenina, ako nasekaná zelená paprika, na kocky nakrájaná cibuľa a kapustový šalát sa rýchlo zhoršuje po dvoch až troch dňoch. Hustá, tvrdá zelenina, napríklad mrkva a červená repa, do dvoch týždňov.

Baktérie, plesne a kvasinky sú primárnym zdrojom ochorení spôsobených konzumáciou starej zeleniny. Poškodená alebo obúchaná zelenina je hlavným cieľom pre rozklad a infekcie počas skladovania, ale aj zelenina, ktorá je v dobrom stave, môže skrývať nebezpečenstvo. Nedokonalosti na povrchu vašej zeleniny sú hlavnými miestami pre vstup neviditeľných baktérií. Niektoré baktérie sú prítomné na šupke zeleniny, keď si ich prinesiete do vášho domova, a majú schopnosť rozvíjať sa aj v chladnom prostredí.

Chladenie
Odporúča sa skladovať zeleninu, ktorá vyžaduje chladenie v chladničke, najlepšie pre ovocie aj zeleninu vyhradiť samostatný zásobník. Zelenina ako zemiaky, cibuľa a paradajky si nevyžaduje chladenie a ďalej dozrievaja aj po zbere. Uložte ju len bezpečne na tmavom mieste, ktoré má dostatočné vetranie.

Konzumácia zeleniny infikovanej plesňou, kvasinkami alebo baktériami môže mať za následok vážne choroby alebo dokonca smrť. K niektorým príznakom otravy jedlom zo starej zeleniny patrí zvracanie a hnačka, niekedy sprevádzané horúčkou. Pleseň na zelenine tiež spôsobuje dýchacie ťažkosti. Zlikvidujte vždy mäkké časti, ktoré majú aj nezvyčajný zápach.

To všetko sú príznaky rozkladu, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť mikrobiálnej infekcie. Niektorá tvrdšia zelenina ako kapusta, brokolica, cibuľa a zemiaky sú bezpečné na konzumáciu po odrezaní infikovanej časti. Avšak, keď si odrežete kontaminovanú oblasť, je možné že „zašpiníte“ plesňami a kvasinkami vnútro zeleniny. Dávajte pozor, ako čistíte nôž, čo môže viesť ku krížovej kontaminácii neporušenej časti.

Autor: bb
Foto: Shutterstock

Focus Media

Video

Diskusia

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

"Najnovšie z Výživa"

Poradňa